Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Aktivnosti  ::  Odgovornost prema zajednici

Aktivnosti

21. 11. 2017.

Odgovornost prema zajednici

„Kada reči postanu dela, društvo postaje mnogo lepše mesto za život“ zaključak je današnjeg radnog doručka, trećeg u nizu na temu „Održivi razvoj“.

Kompanije Delta Holding, Henkel, Ball Packaging i Hemofarm predstavile su aktivnosti koje imaju za cilj pozitivan uticaj na društvo.

Dušan Stojaković, menadžer za održivi razvoj, Hemofarm, naveo je da je značaj očuvanja životne sredine i lokalne zajednice, sastavni deo poslovne politike Hemofarm Fondacije u okviru koje se sprovode brojne akcije među kojima je i ozelenjavanje Šapca.

Hemofarm je pokrenuo i projekat „Najvažniji poziv u životu“ koja ima za cilj da podigne svest o značaju donorstva i da kreira nacionalni konsenzus o potrebi  donošenja novog zakona o transplantaciji, jer podizanjem svesti o značaju donorstva se podiže broj transplantacija u Srbiji. Zahvaljujući brojnim inicijativama i akcijama među kojima su svedočenja brojnih osoba koje čekaju na transplataciju kao i realizovanjem dokumentarnog filma “Najvažniji poziv u životu”, ustanovljen je Nacionalni dan donora, 6. jun i Srbija je postala pridruženi član Eurotransplanta, organizacije koju čini osam zemalja, na čijoj je jedinstvenoj listi čekanja 15.000 pacijenata.

Članovima SAM-a, prikazan je film “Najvažniji poziv u životu” koji možete pogledati na linku.

Ivana Dostanić, specijalista za ljudske resurse, Henkel, predstavila je globalni projekat “Make An Impact on Tomorrow” koji je ustanovljen 1998. u Dizeldorfu kako bi promovisao društveno angažovanje zaposlenih i penzionera Henkela.

Ovo inicijativa u Srbiji se razvija od 2007. godine i za deset godina realizovano je 130 projekata sa investicijom od 360.000 evra. Henkel je u okviru svog portala pokrenuo aplikaciju sa kojom svaki zaposleni i penzioneri mogu da prijave projekat u lokalnoj zajednici. Projekti se odobravaju na kvartalnom nivou i odluke se donose na lokalnom nivou uz konsultacije sa ambasadorima za MIT projekte na globalnom nivou.

Neki od realizovanih projekata su: obezbeđen prevoz za učenike osnovne škole „mirko Tomić“ iz Varvarina; opremanje Montesori učionice u specijalno školi „Mladost“ u Pirotu, rekonstrukcija dve ordinacije u GAK Višegradska, Beograd. Regionalni projekat „Ruke prijateljstva“ čiji je idejni tvorac bio gospodin Pavle Mrgan koji je godinama radio u Nemačkoj u kompaniji Henkel pokrenut je 2014.  Projekat „Ruke prijateljstva“ okuplja učenike i učitelje tri osnovne škole sa tromeđe, „Orašje“ iz Orašja u Bosni i Hercegovini, „Dragutin Tadijanović“ iz Vukovara u Hrvatskoj i „Aleksa Šantić“ iz Vajske u Srbiji sa  porukom „svi veslamo u istom pravcu i svi smo u istom čamcu".

Kompanije Henkel je 2013. godine osvojila treće mesto u kategoriji velikih preduzeća, na Nacionalnom takmičenju za društveno odgovorno poslovanje koju dodeljuje Privredna komora Srbije.

“Delta Holding nastoji da osluškuje potrebe zajednice i stanovništva i u skladi sa svojim oblastima poslovanja, pravi adekvatan sistem pomoći” - izjavila je Tijana Koprivica, direktor za održivo poslovanje, Delta Holding. Delta Fondacija za 10 godina humanitosti, ima realizovanih 3.485 humanitarnih akcija koje su obuhvatile 685.000 stanovnika Srbije i osnovane tri Zadužbine. Delta korporacija je prvi zadužbinar u Srbiji posle više decenija.

U okviru projekta “Zasad za budućnost” omogućeno je socijalnim preduzećima da razbiju primarnu proizvodnju. Do sada je dodeljeno 17 grantova koji su otišli u 12 gradova u Srbiji. U okviru ovog projekta, zaposleno je i/ili radno angažovano 120 socijalno ugroženih osoba u 11 opština. Ostvareno je 5.818.450 RSD profita. Proizvedeno je 88.056 kg voća i povrća i 791 tovljenik  2.139 osoba je ostvarilo dobrobit  380 volontera je doprinelo uspehu projekta.

“Fond za budućnost” je projekat koji traje od 2006. godine i koji uključuje mlade, pruža mi neophodnu praksu a kasnije i zaposlenje. Do sada program zavrišilo 264 mladih a u 2015. godini uključeno je 45 mladih iz 3 poljoprivredne škole.

Jelena Kiš, menadžera za održivi razvoj za JEE, Ball Packaging Europe, istakla je da se dolaskom Ball-a fokusiralo na pakovanje i programe za osvešćivanje ljudi da se svako njihovo pakovanje može reciklirati.

ReCan fondacija za reciklažu počela je sa radom pre 11. godina. Sve iskorišćenje limenke, kompanija Ball za 60 dana pretvara u nove limenke.

Fondacija postavlja rigorozne ciljeve na polju održivog razvoja a cilj kompanije je da do 2030. godine, 100% napajanja ide iz obnovljenih izvora energije.

Ball Packaging pomaže razne inicijative za reciklažu i nastoje da budu insteresantni i inovativni. Počeli su sa programom recikliranja po školama Srbije i do sada aktivno učestvuje više od 400 škola. Obezbedili su edukativni program u okviru koga studenti smerova koji se bave zaštitom životne sredine, drže zanimljive predstave najmlađima na temu reciklaže.

Od 2009. godine sprovode “Pozorište koje reciklira” gde je ulaznica jedna limenka. Veliki broj dece redovno dolazi na ove predstave.

Takođe, Ball Packaging je prisutan na preko 20 festivala u Srbiji a trenutno rade na postavljanju presa za reciklažu po Beogradu.

Održivi razvoj - Odgovornost prema zajednici