Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Aktivnosti  ::  "Budite slobodni da pitate" - poruka je mentijima i mentorima

Aktivnosti

11. 09. 2018.

"Budite slobodni da pitate" - poruka je mentijima i mentorima

U okviru prve radionice za mentore i mentije četvrte generacije mentorskog programa, MenProSAM 2018, održan je panel na kome su polaznici prethodnog ciklusa izneli svoje utiske i iskustva iz programa ali i dali savete novim mentorima i mentijima.

Na panelu su učestvovali Nebojša Bjelotomić, direktor, Saga doo Beograd i član UO SAM-a, Miloš Perović, COO & Head of CRE Department, Termovent Komerc i član UO i Ksenija Perčić, Sales and Marketing, Suncokret. Panel je vodila Milica Mihajlović, koordinator programa za mlade Srpske asocijacije menadžera.

“Mentorski program za mene je bila neka vrsta validacije, provera da li to što imam da ispričam uopšte nekome znači. Moj menti je jako dobro komunicirao meni šta mu je potrebno, ta komunikacija je bila direktna i spontana što je dovelo do jako kvalitetnog odnosa. Moj utisak je da smo napravili jako dobru priču gde sam ja dosta dobio od mentija. Bilo je spontano, direktno, iskreno i autentično što mislim da je suština tog odnosa, da se stvarno nađeš sa tom nekom osobom i razmeniš iskustva i poglede na stvari.” – preneo je svoje utiske Nebojša Bjelotomić.

“U startu nisam imao nikakva očekivanja. Međutim, mislim da je to povezivanje jako važno. Bio sam jako srećan kada sam video koga sam dobio za mentora. Dosta sam naučio u samom procesu. Prva dva sastanka smo proveli u međusobnom upoznavanju, razumevanju biznisa iz kojih dolazimo, različitih industrija, a zatim sam ja jasno napisao šta bih voleo da radim i u čemu mi treba pomoć kroz konkretne zadatke”. – objasnio je Miloš Perović kako je teklo prvo upoznavanje sa mentorom.

“Obradovala sam se kada sam videla ko mi je mentor. Za prvi sastanak sam otišla kod nje, u njenu kompaniju. To je bilo upoznavanje, provele smo sigurno jedno četiri sata kod nje i pokrenule smo neke teme na prvom susretu.” – rekla je Ksenija Perčić.

Nebojša Bjelotomić koji je bio mentor u prethodnom ciklusu pohvalio je odluku mladih menadžera da se prijave za mentije: “Sama činjenica da prihvatate da imate mentora već mnogo govori o vama i to je prava stvar. Sa druge strane, imena koja su pomenuta da će biti mentori su izuzetno jaka. To su ljudi sa puno iskustva, sa puno životne i profesionalne kilometraže koju treba iskoristiti. Posvetite se na najbolji način tome i budite slobodni da pitate. Odnos ne treba da se svodi na priču jednog i priču drugog, nego na propitivanje jer se na taj način dolazi do toga da se oseća komotno u sopstvenoj koži. Pitanja su ključna, imate unikatnu priliku da radite sa nekim ko je otvoren za nova znanja.”

Ksenija Perčić osvrnula se na uvodnu radionicu kojoj je prisustvovala i istakla kako joj je upravo ona pomogla da definiše ciljeve i pripremi se za mentora: “Bitna mi je bila sama priprema za mentorski proces jer je po njoj moja mentorka već u prvih pola sata znala u kome smeru treba da me vodi”  - i savetovala mentije: “Postavljajte što više pitanja i ne stidite se, pažljivo slušajte. Ja sam se trudila da sve zapisujem u priručnik i da čim dođem kući, odmah prođem kroz zabeleške.” – poručila je Ksenija Perčić mentijima.

“Sebi jasno definiši cilj, šta je to što želiš da popraviš kod sebe i gde želiš da napreduješ i to jasno iskomuniciraj osobi koja ti je mentor.” – poručio je Miloš Perović i nastavio: “Imati mentora je odlično jer ta osoba posmatra tebe i tvoj posao mnogo objektivnije. On potpuno sa strane gleda stvari i ako ti na jasan način postavljaš pitanja, on može dosta dobro da te usmeri i otvori ti nove vidike.”

MenProSAM 2018 održava se u partnerstvu sa Atria Group 

Uz sponzorsku podršku kompanije ManPowerGroup

MenProSAM 2018 Workshop