Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Međunarodna saradnja  ::  Bilateralni susreti  ::  Srbija na putu ka EU

Bilateralni susreti

21. 05. 2015.

Srbija na putu ka EU

Predsednik SAM-a Milan Petović učestvovao je na okruglom stolu „Srbija na putu ka EU“ u organizaciji evropskog poslanika EPP Group-a iz Slovenije Franca Bogoviča. Teme okruglog stola su budućnost procesa proširenja Evropske unije, razgovor o glavnim izazovima za Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, a i samog članstva Srbije kao države članice EU, o najznačajnijim oblastima prilagođavanja naše legislative, korišćenja EU fondova, sposobnosti državne i lokalne administracije da koristi Eu sredstava, kao i identifikovanje ključnih izazova za privredu i privredni ambijent.

"Brojevi su ono što biznis najbolje razume. Koliko je važan proces pristupanja i samo članstvo u EU iz ugla biznisa, najbolje govore rezultati naše robne razmene sa drugim zemljama. Učešće robne razmene izmedju Srbije i EU je dominantno i konstantno raste. Poslednji podaci pokazuju da Srbija izvozi 60% svojih proizvoda u zemlje EU, u vrednosti od 8 milijardi evra, a iz istih uvozi čak 65%, u vrednosti od 12,5 milijardi evra. Verujem da bi se podizanjem standarda poslovanja naših kompanija, pogotovo u segmentu malih i srednjih preduzeća, dodatno uvećala šansa za izvoz naših proizvoda na tržište EU i ostala tržišta, a povećanjem transparentnosti i predvidivosti poslovanja u Srbiji, naše trżište učinilo još atraktivnijim za nove, domaće i strane investicije" istakao je Milan Petrović.

"Postoji deo Zapadnog Balkana sa malo manje od 20 miliona ljudi, a siguran sam da je vreme da se taj proces nastavi. Uveren sam da je Srbija odlučila da krene pravim putem" rekao je Franc Bogovič i izrazio nadu da će okrugli sto biti mali deo mozaika ovog puta. Implementacija reformi na praktičnom i lokalnom nivou je veoma važna po njegovom mišljenju - jer će promeniti društvo.

Ostali učesnici i govornici na okruglom stolu bili su gospodin Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, gospođa Jadranka Joksimović, ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, gospođa Ksenija Milenković, v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije, gospodin Franc But, nekadašnji ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji kao i gospodin Franc Bogovič, slovenački poslanik u Evropskom parlamentu, koji je bio i ulozi domaćina i organizatora ovog skupa.