Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Profesionalni razvoj  ::  SAM Tech Talk  ::  SAM Tech Talks - novi program

SAM Tech Talk

22. 06. 2018.

SAM Tech Talks - novi program

SAM Tech Talks novi je program SAM-a koji je osmislila Radna grupa za mlade sa ciljem da poslovnu javnost pripremi i uvede u promene koje svakodnevno izaziva četvrta industrijska revolucija.

Prvi SAM Tech Talks panel obrađivao je temu „U korak sa inovacijama“, a sagovornici su bili Maja Anđelković, viši savetnik za preduzetništvo i inovacije, Svetska banka, Washington, Srećko Miodragović, savetnik predsednika, Comtrade i sertifikovani Blockchain ekspert, Nenad Paunović, direktor tima za IT i preduzetništvo, Kabinet Predsednika Vlade Srbije, Marko Kovačević, predsednik UP MVP Workshop i Tatjana Lukić, Senior Partner Development Manager, Microsoft.

Razgovor je vodila Milena Mićanović, Vojvođanska banka, članica SAM-a i jedan od kreatora programa SAM Tech Talks.

U prostoru Microsoft Development Center Srbija, goste su na početku pozdravili Tanja Tatomirović, Communication Lead for Microsoft CEE MC Europe I Miloš Đuričanin, Business Development manager, SAM.

Inovacije vode ka efikasnijim sistemima, unapređenim proizvodima i uslugama, a sigurno i do trenutno nepojmljivih tehnologija! Sve ove promene doneće pregrupisavanje poslova i pojave novih zanimanja.

Istraživanje McKinseya je pokazalo da će oko 3 procenta ukupne radne snage morati da promeni zanimanje do 2030. godine, pri čemu neke od tih promena će biti unutar sektora i kompanija, a neke i van sektora i čak geografski drugačije. Novine koje se dešavaju u oblasti genetike, robotike, nanotehnologija, veštačke inteligencije, biotehnologija pa čak i u konzervativnoj industriji finansija dovode do velikih pomeranja. To sve dalje vodi do pregrupisanja poslova odnosno do pojave novih zanimanja ili pojačane potrebe samo za određenim postojećim zanimanjima i veštinama. Smatra se da je ključ rešenja u investiranju u ljudski kapital. Kroz poreske olakšice i druge podsticaje zakonodavci treba da podstaknu privatan sektor da investira u ljudski kapital slično podsticajima za investiranje u istraživanje i razvoj.

Maja Anđelković, viši savetnik za preduzetništvo i inovacije, Svetska banka, Washington, istakla je da Svetska banka podržava razvoj i komercijalizaciju inovacija u regionu i da je u nedavnom izveštaju naznačeno da će se takozvana mašina za konvergenciju verzija 2.0 fokusirati na konverenciju mogućnosti za ljude i firme širom EU tako da podrži sposobnost i veštine ljudi. „Kako tehnologija napreduje, nezaposlenost pada poslednjih 50 godina, tako da sam ja optimistična što se tiče stope zaposlenosti ali mislim nas čekaju pitanja etičke prirode, koliko će moći da se automatizuju odluke na razne teme, a pritom da se ostave etičke odluke ljudima. To pitanje se već danas postavlja kada se koriste razne alatke za npr. regrutovanje novih zaposlenih koje imaju ugrađene različite predrasude da zapošljavaju ljude koji su slični programerima koji su radili na algoritmima, same biraju slična imena, prezimena, pol i razne druge vrline i karakteristike.“ – rekla je Maja Anđelković komentarišući promenu u ljudstvu koju izaziva razvoj novih tehnologija.

„Automatizacija predstavlja ogromnu promenu načina na koji se posluje, doneće ukidanje manuelnih zanimanja kao što su prikupljanje i obrada podataka, sortiranje. Tehnološki razvoj za sve nas donosi ogromno polje mogućnosti za mnogo kreativniji i kvalitetniji rad i ono što nas najviše može omestida iskoristimo sve te prednosti je strah i otpor. Promena svesti je neophodna na svim nivoima. Tehnološki napredak treba posmatrati kao nešto što nam donosi dobrobit u kome će svako moći da nađe svoje mesto. - Tatjana Lukić, Senior Partner Development Manager, Microsoft.

„Savetovao bih mlađoj populaciji da kada dođu u fazu kada treba da odluče šta će im biti profesija, izbegavaju sve ono što je u vrlo bliskoj budućnosti moguće automatizovati na bilo koji način. Kompanije će naravno uvek radije prihvatiti neki sistem koji može da im završi posao nego plaćati radnu snagu ali takođe će neko sve te sisteme morati da kontroliše, upravlja njima i slično. Vrlo brzo ćemo postati svedoci masovne promene svesti u promeni zanimanja. – Srećko Miodragović, savetnik predsednika, Comtrade i sertifikovani Blockchain ekspert.

„Sa razvojem veštačke inteligencije postaje mi sve teže da zamislim poslove koje neće moći da rade mašine. Mi često kažemo da će mašine da rade automatizovane poslove, a kreativne stvari će ostati ljudima. Međutim, imao sam priliku da radim test pesama koje je napisala veštačke inteligencije nasuprot pesama koje je napisao čovek i bilo je teško uočiti razliku. Veštačka inteligencija uči eksponencijalno, što znači da uči na osnovu podataka, a naš mozak nije formatiran da razume eksponencijalna ubrzanja, tako da ako uključimo kompleksno donošenje odluka, kreativno razmišljanje, ono što je problematika je logistička priroda, odnosno da li će sve sisteme koje veštačka inteligencija može da uradi, moguće lako implementirati i dovoljno jeftino.“  - rekao je Nenad Paunović, direktor tima za IT i preduzetništvo, Kabinet Predsednika Vlade Srbije.

„Po studijama mi već vidimo da u narednih 10 godina neće postojati 80% poslova. Mene najviše plaši to što ne znamo šta će da popuni tih 80%. Ako neko kaže da su to samo programeri, to nije dovoljno dobro, jer treba biznis podrška, treba ideja i treba neko da upakuje sve to do krajnjeg korisnika. Ono što znamo je da će krajnji korisnici uvek da ostanu. Treba razmišljati između tehnologije i krajnjih korisnika. U postupku AI i ljudskog mozga, ovo će biti era načina na koji možemo da upotrebimo naš mozak, misli i kapacitet koji imamo kao ljudska bića, da stavimo u funkciju i progresivno idemo dalje. Duboko verujem da ovo nije priča o veštačkoj inteligencija već o načinu na koji ljudski mozak radi. Naša bitka kao preduzetnika i ljudi koji rade u korporacijama, biće u stvari bitka za ljudski mozak“. – izjavio je Marko Kovačević, predsednik UP MVP Workshop.

 

SAM Tech Talk: U korak sa inovacijama"