Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Projekti  ::  ICT HUB  ::  Predavanje na temu “Finansije za nefinasijere”

ICT HUB

27. 10. 2015.

Predavanje na temu “Finansije za nefinasijere”

Miša Živić, partner u S servisu, je u utorak, 27. oktobra održao inspirativno predavanje u prostorijama ICT HUB-a.

Uvodni deo predavanja je bio posvećen konceptu procene vrednosti. Studenti su imali priliku da nauče osnove metodologije procene vrednosti kompanija ili nekog drugog “asset”-a.

Cilj predavanja je bio da se polaznicima programa objasni osnovna dinamika i zakonitosti koje pokreću svet finansija, kako bi bili u stanju da razumeju koje su to sile koje pokreću određene događaje u svetu finansija, kao što su svetska finansijka kriza 2008. godine i pad berze.

Pošto vrednost, odnosno rast i pad vrednosti, predstavlja osnovu svih pokreta na finansijkom tržištu jako je bilo bitno da studenti razumeju osnovnu “mehaniku” koja stoji iza toga. Na predavanju je analizirano zašto akcije na berzi padaju ili rastu i koji su to faktori koji na to utiču. Takođe, predavač je govorio o ulozi ostalih institucija na finansijkom tržištu, kao što su investicione banke, hedge fondovi i druge vrste fondova. U cilju razumevanja Free Market Hypothesis, studenti su učestvovali u simulaciji tržišta gde su jedni drugima prodavali fudbalske karte.

Predavanje je završeno detaljnom analizom Svetske finansijke krize iz 2008. godine, gde su studenti stekli osnovne informacije o uzrocima i posledicama krize.

Zahvaljujemo se Miši Živiću na dinamičnom predavanju koje je studente podstaklo na diskusiju.