Uloguj se

Pretraga
Naslovna  ::  Aktivnosti  ::  Projekti  ::  ICT HUB  ::  Predavanje na temu: ”Preduzetništvo i start-up u Srbiji”

ICT HUB

24. 11. 2015.

Predavanje na temu: ”Preduzetništvo i start-up u Srbiji”

U utorak, 24. novembra u prostorijama ICT HUB-a predavanje je održao Aleksandar Vratonjić Gligorijević, Account Manager u TeleGroup-u. Cilj predavanja je bio da se učesnicima predstavi koncept tehnološkog preduzetništva - startapa, i da se ukaže na razlike u pristupu izrade poslovnog modela kroz "lean" pristup koji koriste današnji startapi, u odnosu na tradicionalnim pristupom izrade biznis plana.

U uvodnom delu razmatrano je zašto je preduzetništvo neophodno za razvoj i napredak društva, njegovih institucija kao što su penzioni fondovi, kao i gde je to sve u Srbiji moguće doći do pomoći pri započinjanju sopstvenog biznisa u vidu saradnje sa akademskim institucijama, HUB-ovima, organizacijama kao što su ICT hub, Start.it i druge. Učesnicima je predočeno da je ekosistem tehnoloških startapova, pogotovo u zemljama kao što su SAD, Izrael i druge, vrlo dinamično okruženje gde je zaposlen izuzetno veliki broj ljudi i gde se kompanije rađaju, rastu, pretvaraju se u gigantske firme ili nestaju u relativno kratkim vremenskim periodima, što je poslužilo kao uvod u diskusiju o životnom ciklusu jednog startapa. 

Aleksandar je učesnicima predstavio osnovni koncept "Lean" pristupa pri kreiranju sopstvenog poslovnog modela, koje je zapisao u svojoj knjizi Eric Reis, "The Lean startup", kao i neke od osnovnih činjenica o razvoju proizvoda, identifikacija ciljne grupe i odnosa sa korisnicima, bitnosti dobrog odabira tima itd.

Finalni deo predavanja imao je za cilj da se učesnicima obezbede polazne tačke za dalje informisanje na ovu temu, u vidu preporučenog materijala za čitanje kao i organizacija u našoj zemlji koje su najdalje odmakle u radu sa mladim preduzetnicima, sa glavnom porukom da za započinjanje startapa nije neophodan programmer.

Aleksandar je predavanje završio porukom: “Doživite neuspeh, ponovite i poboljšajte proces, ne odustajte, ali učite na greškama! Nastavite sa radom dok ne pronađete proizvod tj. odgovor na zahtev tržišta".