Cirkularne migracije

10.02.2020.

POSTANI ČLAN

Kreirajmo bolju budućnost mladih u Srbiji - u saradnji sa Švajcarskom

Srpska asocijacija menadžera uz saradnju sa Vladom Švajcarske, tokom 2020. godine, učestvovaće na projektu usmerenom ka podizanju svesti javnosti o odlivu mozgova iz Srbije.

Projekat će trajati devet meseci i obuhvatiće istraživanje, sedam događaja na temu odliva mozgova kao i promovisanje plaćenih praksi za studente i promovisanje cirkularne migracije. Za sprovođenje ovog projekta, Švajcarska će pružiti ekspertsku i finansijsku podršku.

Ovu goreću temu predstavićemo iz ugla poslodavaca, zaposlenih, mladih, studenata, fakulteta,  promovisaćemo kompanijske programe za razvoj talenta, praksi i stipendiranja, za privlačenje kadrova i stručnjaka iz dijaspore i na kraju, radićemo na uspostavljanju dijaloga sa državnim institucijama i promociji cirkularnih migracija.

Pored podizanja svesti među članovima o ovom problemu, SAM će imati ulogu u sprovođenju istraživačkog rada na temu prepreka sa kojima se članovi, kompanije i preduzetnici, susreću pri pripremanju atraktivnijih ponuda za potencijalne zaposlene, kao i istraživanje nedostatka adekvatnog kadra koji su potrebni našim članovima. SAM će takođe inicirati tri foruma i četiri predavanja na Univerzitetima u Novom Sadu, Kragujevcu, Beogradu i Nišu.

Imajući u vidu važnost ove teme za budućnost Srbije, SAM će pokušati da organizuje događaje gde se podstiče konstruktivni dijalog između Vlade Srbije, članova SAM-a, akademskih građana i predstavnika univerziteta.

Za više informacija o švajcarskoj podršci u Srbiji, molimo vas posetite vebsajt Ambasade Švajcarske.

 

Možete se uključiti u projekat na više načina:
 • Partnerstvom u organizovanju Foruma menadžera – kroz koje ćete promovisati programe  za zadržavanje i razvoj talenata, dobre poslodavačke prakse unutar vaših kompanija prema zaposlenima, posebno mladima; 
 • Otvaranjem programa plaćenih praksi za diplomirane studente unutar vaše kompanije pod projektom „Odgovorno prema budućnosti mladih u Srbiji“;
 • Učestvovanjem u predavanjima koje će SAM organizovati na fakultetima u Srbiji ;
 • Kroz doprinos temi iz ličnog ugla (npr. iskustva povratnika) ;
 • Odgovorima na istraživanje koji će biti upućeno svim članovima SAM-a i učestvovanje na intervjuu sa istraživačima .

Takođe ukoliko želite:
 • Da pričamo o programima koje imate unutar kompanija za razvoj i upravljanje talentima,
 • Da promovišemo programe praksi i stipendiranja koje vaše kompanije nude mladima,
 • Da ukažemo na izazove sa kojima se kompanije susreću na tržištu rada i sve većem jazu između potreba kompanija i raspoloživih kadrova,
 • Da ponudimo rešenja (pravna, poreska, sistemska...) da bi se mladima ponudilo više prilikom zapošljavanja i rada u Srbiji,
 • Da iniciramo uklanjanje prepreka za privlačenje/zapošljavanje/stimulisanje povratnika u Srbiju,
 • Da preuzmemo odgovornost i da zajedničkim snagama pokrenemo dijalog i saradnju na temu budućnosti Srbije.
 
Javite nam se kako bismo zajedničkim snagama postali pokretači promena i kreirali bolje privredno okruženje za mlade kadrove.
 
SAM je ovu temu već inicirao, uz podršku Atlantic Grupe, Mikroelektronike, Schneider electric-a i Vip mobile-a, u maju prošle godine na  Forumu menadžera - Kako zadržati mlade u Srbiji.

Ovaj Forum je privukao veliku pažnju medija, a činjenice koje je izneo Profesor dr Dragan Lončar, prodekan za saradnju sa privredom sa Ekonomskog fakulteta, odjeknule su u javnosti i pokrenule brojne diskusije.