Aktivnosti

13.09.2022.

POSTANI ČLAN

II radionica učesnika 7. generacije Mentorskog programa

II radionica u okviru ovogodišnjeg SAM Mentorskog programa, održana je 12. septembra u hotelu Saint Ten koji je i prijatelj programa već četvrtu godinu za redom.

Ispred hotela svim prisutnima se obratio generalni direktor, Nikola Marković, koji je istakao da Saint Ten želi da bude mesto okupljanja, prepoznat kao deo SAM zajednice i istakao da je problem današnjice to što se malo bavimo sobom kao i da je u eri super ega teško ostati ispravan, ali da svi budući lideri na tome moraju konstantno da rade.

Radionicu na temu emocionalne inteligencije, da li smo emotivni ili emocionalni lider, održao je Enis Rušiti, Business Partner iz kompanije Assert International koja je i sponzor Mentorskog programa. Emiocionalna inteligencija je za svakoga od nas nešto drugo, i svako od nas drugačije vidi idealnog lidera. Ali ono što svaki emocionalno osvešćen lider treba da ima jeste svest o sebi, svest o drugima, da ume da upravlja sobom, sopstvenim raspoloženjem, emocijama, vremenom i ponašanjem. Lider treba da nas motiviše i inspiriše, da bude autentičan,  da poseduje interpersonalnu osećajnost, da upravlja vizijama i ciljevima ali da poseduje i odlučnost i strateško razmišljanje. Da bismo mogli da upravljamo drugim ljudima, moramo jako dobro da poznajemo sebe, sopstvene slabosti i snage. Problem može da nastane kad smo pod stresom i kada emocionalna inteligencija može da nestane. Zato je važno da budemo svesni na čemu treba da radimo, kako da svoje slabosti pretvorimo u dobre aspekte funkcionisanja koji će nam pomoći i na ličnom i na poslovnom planu.

Kod menadžera je mnogo bitniji faktor visok EQ nego IQ, i uvek se postavlja pitanje zašto je emocionalna inteligencija faktor uspeha lidera i kako ona to direktno utiče na učinak poslovanja. Odgovor je u tome što menadžerske EQ veštine direktno utiču i stvaraju dobru organizacionu klimu, a pozitivna organizaciona klima direktno utiče i na dobar performans i učinak.

Prisutne mentore i mentije, pozdravio je i Dušan Basalo, Talks and Folks, partner programa koji je razgovarao sa prisutnima o samom mentorskom procesu, načinu na koji se održavaju mentorske sesije, savetima kako najbolje iskoristiti vreme koje mentori i mentiji provode zajedno i dodao da se emocionalna inteligencija ne može naučiti iz knjiga ali se može naučiti veština koja će nam pomoći da bolje razumemo određene okidače koji dovode do nesporazuma i nerazumevanja, i biti u stanju da ih uspešno rešimo.

Nakon radionice, svi gosti su uživali u neformalnom druženju i koktelu.
Okupljanje je vodila Marija Višnjevac Koljajić, marketing koordinator u SAM-u i koordinator 7. Mentorskog programa.

Organizacioni partner Mentorskog programa je Talks&Folks, agencija za mentore i govornike koja okuplja profesionalce različitih profila i ekspertiza spremne da prenesu svoje znanje i podele svoja iskustva širom sveta. Misija agencije je da obezbede najadekvatnije govornike u skladu sa potrebama i željama njihovih klijenata.

Sponzori programa su kompanije Roaming Solutions, WV International i Assert International.