Aktivnosti

20.09.2022.

POSTANI ČLAN

Koučing u vremenima brzih promena – Radni doručak sa kompanijom Transforma Consulting

Da se koučing može posmatrati kao katalizator razvoja, na Radnom doručku održanom u utorak, 20. septembra, objasnio nam je Pavle Marjanović, vlasnik kompanije Transforma Consulting.

Kao interaktivnom procesu između klijenta i kouča, gde klijent treba da bude podstaknut na razvoj i otkrivanje potencijala za ostvarivanje ciljeva, postavlja se pitanje gde je mesto koučingu u savremenoj organizaciji? Odgovor leži u potrebama organizacije.

„Svaki kouč ima svoju mantru, međutim ljudsko biće ne možemo „ugurati u fioku” mantre. Zato kouč ne radi na sadržaju, već na procesu”, rekao je Marjanović.

Osnovna razlika između mentorstva i koučinga tiče se osnovnog postulata koučinga, a to je neutralnost. Mentorstvo je savetovanje iz sopstvenog i iskustva iz okruženja, dok koučing kroz razgovor omogućava klijentu da proceni moguće opcije i sam donese konačnu odluku u skladu sa onim što želi da postigne.

Živimo u vremenima brzih i nepredvidljivih promena okruženja koje zahtevaju i adekvatnu reakciju pojedinca. Ponekad se zapitamo da li možemo da se menjamo? Kako da se menjamo? Šta stvarno želimo? Da li ćemo sa promenama izgubiti deo sebe? Upravo zato u koučingu postoji koncept odgovornosti prema okruženju. Promene su dobre dokle god ne utiču negativno na druge.