Međunarodna saradnja

19.07.2016.

POSTANI ČLAN

Da li smo spremni za “sharing economy”?

Izvršni direktor SAMa Jelena Bulatović učestvovala je u studijskoj poseti Nemačkoj pod nazivom „Ekonomija deljenja“ organizovanoj od strane nemačkog ministarstva spoljnih poslova. Učesnici iz 12 zemalja sveta posetili su Berlin i Minhen i upoznali se sa konceptom ekonomije deljenja i nemačkim iskustvima u ovoj oblasti.

Od deljenja transporta, automobila, preko smeštaja, alata, bele tehnike, pa sve do deljenja hrane – učesnici su imali prilike da vide praktičnu primenu ekonomije deljenja u Nemačkoj. Gradovi Berlin i Minhen su u okviru svojih strategija razvoja posvetili dosta pažnje ekonomiji deljenja, posebno jer su iskustva pokazala da nove generacije sve manje žele da poseduju stvari i da žele da se od „vlasnika“ pomere ka ulozi „korisnika“.

U okviru posete učesnici studjske posete imali su priliku da posete Supermarkt, OuiShare, Agora Collective, BlaBla Car, Fairmondo, Foodsharing, DriveNow, zatim ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, ministarstvo ekonomije i energetike, ministarstvo poljoprivrede i hrane, kao i asocijaciju startupova.

Srpska asocijacija menadžera će u narednom periodu pokrenuti diskusije na temu ekonomije deljenja kao i kako iskoristiti najbolje svetske prakse u Srbiji.