Međunarodna saradnja

21.05.2019.

POSTANI ČLAN

Srpska asocijacija menadžera ugostila najveću evropsku organizaciju menadžera CEC

Dugoročni budući ključni izazovi sa kojima se Evropska unija mora suočiti, razmena mišljenja o viziji budućnosti EU, dalji razvoj profesije menadžera i unaređenje društva kroz održivo liderstvo, digitalizaciju i rodnu ravnopravnost – bile su glavne teme generalne skupštine i seminara o budućnosti Evrope u Beogradu na okupljanju najveće evropske organizacije menadžera, „CEC European managers“ (CEC evropski menadžeri).

„Čast nam je da je organizacija CEC European Managers odabrala Beograd i Srbiju za svoju generalnu skupštinu i seminar i nadamo se da ćemo u budućnosti imati više CEC aktivnosti u Srbiji. Saradnja sa Evropskom unijom za nas je od fundamentalnog značaja, to je temelj i jedini način za zajednički napredak i uspeh svih zemalja u Evropi. Evropska unija kao politička i ekonomska platforma koja počiva na demokratskim vrednostima veoma je značajna za Srbiju. Smatramo da CEC ima značajnu ulogu jer okuplja menadžere širom Evropske unije, omogućavajući im širenje znanja i najboljih praksi koje podržavaju profesionalni razvoj“, istakla je Stanka Pejanović, predsednica Srpske asocijacije menadžera.

Predsednica Pejanović učestvovala je na panel-diskusiji Larger, deeper or more democratic? Expectations and contribution of managers for the Europe of 2024 o evropskoj budućnosti. Pored nje na ovu temu govorili su i ambasador Rumunije u Republici Srbiji dr Oana-Cristina Popa, Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, Ludger Ramme, predsednik CEC evropskih menadžera i Francois Hommeril, predsednik CFE-CGC.

Učesici su razgovorali su o važnosti angažovanja menadžera u evropske društvene tokove, o potencijalima i izazovima koje nosi digitalizacija, kao i o važnosti pitanja rodne ravnopravnosti i raznolikosti za budućnost Evrope. Istakli su i svoja očekivanja od pripadnosti Evropskoj uniji.

„Znam da je poslednjih godina moderno biti kritičan prema Evropskoj uniji, ali današnji dan je važan da se podsetimo na nekoliko činjenica. Prvo, uprkos nedavnim problemima, EU ima veliki ekonomski uspeh. Govorimo o više od 500 miliona ljudi koji čine najveću svetsku trgovinsku zonu. Govorimo o bescarinskoj, slobodnoj trgovini. Prema tome, jedinstveno evropsko tržište je najveći izum EU sa moje tačke gledišta. I ovde, na Balkanu, bolje od drugih shvatamo da otvorena tržišta stvaraju radna mesta, dok ih zatvaranje granica uništava. ", istakla je Stanka Pejanović.

Srpska asocijacija menadžera postala je punopravni član Evropske konfederacije menadžera (CEC European Managers) 2018. godine. Na evropskom nivou, CEC je jedna od šest partnerskih organizacija iz različitih industrija, koju priznaje Evropska komisija i obuhvata članstvo od oko milion menadžera u Evropi kroz svoje nacionalne i sektorske federacije.