SAM Godišnja nagrada

25.11.2021.

POSTANI ČLAN

Predstavljamo Vam finaliste u kategoriji „Društveno odgovorna kompanija“

Srpska asocijacija menadžera jubilarni 10. put dodeliće SAM Godišnju nagradu izuzetnim menadžerima, poslodavcima, pojedincima i inicijativama koji ponašanjem, aktivnošću i odgovornim poslovanjem predstavljaju lidere promena i zaslužuju da budu istaknuti kao dobar primer u društvu.

Finalisti u kategoriji  „Društveno odgovorna kompanija“:

1.    MK Group
2.    Nestlé Srbija
3.    Schneider Electric

 

Glasanje počinje 26. novembra i trajaće do 5. decembra. Pravo na glasanje imaju isključivo članovi SAM-a. 
Dobitnici će biti proglašeni na svečanoj dodeli nagrada SAM Gala koja će se održati 14. decembra u Hyatt Regency hotelu.

PREDSTAVLJAMO VAM FINALISTE:

MK Group

Ove godine, interni projekat Podrška porodici, MK Group je proširila u veliki regionalni društveno odgovorni projekat. Podrška porodici je prvi put realizovana pre četiri godine, u nameri da se novčanim subvencijama nagrade svi zaposleni MK Group sistema koji su se u tekućoj godini ostvarili u ulozi roditelja. Do sada je u okviru projekta unutar MK Group sistema nagrađeno 620 porodica i više od 1 000 dece ukupnom sumom u iznosu od više od 31 milion dinara. Još veću vrednost ovom projektu daje činjenica da se posebno nagrađuju zaposleni MK Group sa dvoje i više dece, čime i daje podstrek aktivnijem sprovođenju porodične politike i merama za podsticaj nataliteta. Kao kompanija koja zapošljava 6.000 ljudi širom Jadranske regije,  MK Group je zajedno sa AIK Bankom proširila eksterno svoj program Podrška porodici kroz donacije porodilištima u regionu. Donacijom više od 700.000 evra, MK Group će kroz rekonstrukciju pojedinih odeljenja i nabavkom opreme i zvanično podići standarde u svakom od odabranih porodilišta. U Srbiji, donacija od preko 100.000 evra ide porodilištu u okviru KBC Dragiša Mišović. U Bosni i Hercegovini sredstva u ukupnom iznosu od 200.000 evra koriste tri porodilišta – Opća bolnica u Sarajevu (Federacija 100.000 evra), i porodilišta u Prijedoru i Gradiški (Republika Srpska 100.000 evra). U Crnoj Gori donacija u iznosu od 50.000 evra opredeljena je za ginekološko odeljenje Opšte bolnice Cetinje. U Sloveniji donacija od 120.000 evra odlazi porodilištu u okviru Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana, a više od 100.000 evra donirano je i porodilištu u Hrvatskoj. Zahvaljujući ovim donacijama poboljšaće se uslovi za rođenje i boravak novorođenih beba i njihovih mama u zdravstvenim centrima u regionu. MK Group jedna je od najuspešnijih regionalnih grupacija, koja kroz brojne aktivnosti i društveno odgovorne projekte nastoji da pruži doprinos razvoju lokalnih zajednica u kojima posluje, a kojih je preko 120. Tokom proteklih pet godina kompanija je realizovala više od 500 društveno odgovornih akcija u vrednosti koja premašuje pet miliona evra. Samo u 2020. MK Group je izdvojila više od milion evra prvenstveno za pomoć zdravstvenom sistemu u borbi protiv pandemije COVID-19. Više pročitajte na linku.

Nestlé Srbija

Nestlé je svetski lider u proizvodnji hrane i pića, sa tradicijom dužom od 150 godina i više od milijardu prodatih porcija dnevno. Nestlé u Srbiji posluje već 16 godina, sa proizvodnjom u Surčinu i zapošljava više od 500 ljudi. Nestlé Surčin prva je fabrika u Srbiji koja je postigla Zero Waste to Landfill cilj, što znači da ni gram otpada iz fabrike ne završava na komunalnim deponijama, već se reciklira ili koristi u druge svrhe (proizvodnja đubriva, biogoriva i eko-izolacionih ploča). Nestlé u Srbiji poseduje i najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda (investicija 1,2 miliona evra) što dovodi do toga da 65.000 litara vode biva prečišćeno svakog dana (24.000 kubnih metara samo u 2020.) i vraćeno prečišćeno u prirodu. Srpska Nestlé fabrika od 2021. godine poseduje zvanični sertifikat Privredne komore Srbije za sprovođenje dualnog obrazovanja.
Donacije hrane ugroženim grupama jedna su od najvažnijih aktivnosti kompanije, a samo u 2021. godini donirani su proizvodi u vrednosti većoj od oko 20 miliona dinara. Za doprinos u ovoj oblasti Nestlé Srbija dobio je priznanje Foruma za odgovorno poslovanje kao jedan od najvećih donatora u Srbiji, kao i priznanje u okviru kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“ u okviru koje je donirao više od 10 tona proizvoda bankama hrane u Vojvodini i Nišu. Donacije hrane odnose se na teritoriju Srbije, na korisnike banaka hrane u okviru Federacije banaka hrane Srbije, kao i lekare u Covid bolnicama, a donatorske aktivnosti sprovode se i u ostatku Adrijatik južnog regiona (Sev. Makedonija i Crna Gora).
Kompanija u Srbiji od 2011. godine sprovodi ZdravoRastimo projekat, u partnerstvu sa Savezom za školski sport Srbije i Ministarstvom omladine i sporta, sa ciljem da decu osnovnoškolskog uzrasta edukuje o osnovnim postulatima pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, a kroz projekat je do sada prošlo 100.000 dece. Nestlé je i deo nacionalnog projekta Teži ravnoteži. Tradicionalni Nestlé projekti edukacije dece o zdravom životu su Nestlé sportski dani, Međunarodni dan kuvara, Zdravo Klopajmo, i drugi. Neki od primera angažovanja Nestlé brendova su NESCAFÉ - najodrživiji brend kafe na svetu sa 75 odsto kafe iz samoodrživih izvora, Smarties u potpuno reciklabilnoj papirnoj ambalaži, i lokalni C brend koji je smanjenjem formata ambalaže za supe umanjio otpad kod potrošača za 32 tone u Srbiji. Više pročitajte na linku.

Schneider Electric u Srbiji (2 entiteta Razvojni centar sa kancelarijom u Novom Sadu i Beogradu i front office u Beogradu)

Zdravsteni sistem – U saradnji sa UNICEF-om, obezbedili su nabavku 4 sistema za torokalnu drenažu i 1 vodeni stub Dečijoj bolnici u Novom Sadu. Planirana je donacija i Betaniji za adaptaciju prijemne sobe za trudnice. Prošle godine su preko UNICEF-a pomogli zdravstveni sistem u borbi protiv Covid-a sa 107.300 dolara za nabavku respiratora i medicinske opreme, a krajem godine su zaposleni ličnim donacijama doprineli u iznosu od  17.530 dolara, i kompanija je donirala iznos od 35.070 dolara za nabavku 164 protokomera. Bolji uslovi za obrazovanje i razvoj dece – U saradnji sa UNICEF-om pokrenuli su  program „Pravo na saznanje“, fokusiran na stvaranje boljih uslova za rast i razvoj dece. Planirano je da se do kraja godine uloži 70 000 eur u više projekata.
Neki od projekata:  nabavka igrališta za obdanište Različak u NS, opremanje digitalne učionice u OŠ Žarko Zrenjanin, pomoć asocijaciji Otvoreno srce sveta u nabavci učila za decu sa posebnim potrebama u Vršcu, organizacija radionica mentalnog zdravlja u 5 OŠ u NS i dr.  Zašto je „Pravo na saznanje“ drugačije? Zato što je jedan deo inicijativa došao od zaposlenih. Zaposleni predlože projekat, i CSR tim u skladu sa ciljevima programa podrži inicijativu. 
Obrazovanje dece i mladih talenata – SERC je 2012. god. osnovao Fondaciju „Centar za mlade talente“, koji organizuje besplatnu obuku za osnovce i srednjoškolce iz matematike i programiranja. Do sada je izvedeno preko 3000 časova nastave, a programe je pohađalo blizu 4000 polaznika. Školske 2020/21 god. kurseve je pohađalo 1124 učenika. Stipendije i mentorstva – Studentima tehničkih fakulteta u NS i BG, obezbeđuju stipendije i mentorski program za najbolje studente. Osim stipendije, imaju mogućnost da svoju karijeru započnu u SERC. Do sada je učestvovalo oko 700 stipendista, trenutno aktivnih stipendista je 39. Broj zaposlenih studenata sa prethodnih mentorskih programa: 360. 
Podržavaju i inicijative Udruženja kojih su članovi. U AFA i UPŽ učestvuju u projektima osnažavanja devojčica da biraju zanimanja u ICT sektoru . Na ETF u Beogradu organizuju takmičenje za studente sa praksom kao nagradom, doniraju opremu i rade obuke, podržavaju i Matematičku gimnaziju, a od skoro su i partner u projektu Generator OTP banke. Organizuju i Go Green takmičenje za studente gde studenti prijavljuju svoje biznis ideje. Više pročitajte na linku.