SAMIT 100 Biznis lidera jugoistočne Evrope

03.06.2013.

POSTANI ČLAN

ODRŽAN DRUGI SAMIT 100 BUSINESS LIDERA JUGOISTOČNE EVROPE

Ko-organizatori skupa su Srpska asocijacija menadžera (SAM) i Atlas Fondacija, pod pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, a u saradnji sa Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), Združenjem Managera Slovenije (MAS) i uz pomoć BBI banke iz Sarajeva.

SAMIT 100 biznis lidera jugoistočne Evrope „Dogovor za novo doba" održan je 23. 24. maja 2013. god. u hotelu Splendid u Bečićima, Crna Gora. Glavna tema drugog po redu Samita100 je bila kako iskoristiti dosadašnja iskustva i potencijale regiona za kreiranje održivih projekata za zajednički nastup na trećim tržištima, ali i za saradnju u regionu koja bi doprinela konkurentnijim proizvodima i uslugama i rešavanju gorućeg problema nezaposlenosti u regionu.

SAMIT 100 svečano su otvorili Milan Petrović, predsednik Srpske asocijacije menadžera, Duško Knežević, predsednik Atlas Fondacije i premijer Crne Gore Milo Đukanović. Na svečanom otvaranju Samita100 u prisustvu premijera Crne Gore bilo je organizovano pristupanje građevinskih kompanija Crne Gore regionalnom konzorcijumu Feniks, koji okuplja firme iz građevinskog sektora iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Dvodnevnom Samitu prisustvovalo je oko 100 najuticajnijih biznis lidera i oko 50 gostiju iz regiona. SAMITu su pored premijera Đukanovića prisustvovali i premijer Republike Srbije Ivica Dačić, predsedavajući Vijeća Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministar privrednog razvoja i tehnologije Slovenije Stanko Stepišnik i zamenik ministra ekonomije Makedonije Hristijan Delev. Oni su svojim učešćem u diskusiji na završnom plenarnom panelu pokazali spremnost predstavnka Vlada i političara da prihvate konkretne predloge koji dolaze iz privrede, što je sa velikim zadovljstvom prihvaćeno od šire poslovne zajednice.

Tokom prvog dana Samita100 najuticajniji privrednici imali su priliku da, pored aktuelne teme regionalne saradnje i investiranja, razgovaraju i o najvećim problemima regiona poput rešavanja pitanja nezaposlenosti sagledavanjem problema na regionalnom nivou i dogovorom kako sprečiti dalji „odliv mozgova". Takođe, bio je otvoren dijalog i na temu uloge i odgovornosti medija u daljoj ekonomskoj reintegraciji regiona. Biznis lideri su tokom drugog dana razgovarali o mogućnostima zajedničkog nastupa na lokalnim i trećim tržištima, a posebno su se obradile teme kao što su hrana, poljoprivreda, energetika, turizam, informacione tehnologije, i građevinarstvo.

Zemlje učesnice drugog Samita100 biznis lidera su Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, i Makedonija.

Fotografije sa prvog dana su na ovom linku.

Uspehu SAMITa 100 su doprineli i sponzori SAMITa:

Zlatni sponzor

 

 

 

 

Selekt sponzori

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SAMIT 100 je organizovan uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju, projekta Nemačkog Maršal fonda Sjedinjenjih Američkih Država (www.gmfus.org)

Partneri SAMITa 100 su:
• Conference Republic (www.conferencerepublic.com) - Event Management Partner
• Represent Communications (www.represent.rs) - Communications Partner
• Inbox (www.inbox-online.com) - Web Development Partner