SAMIT 100 Biznis lidera jugoistočne Evrope

30.05.2016.

POSTANI ČLAN

Održan SAMIT100 biznis lidera Jugoistočne Evrope 2016

27. i 28. maja u Sarajevu održan je SAMIT 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope u organizaciji konzorcijuma ASA Holdinga i BBI banke, i uz partnerstvo Združenja menadžera Slovenije, Srpske asocijacije menadžera, Hrvatske udruge poslodavaca, Atlas grupe i Alkaloida iz Makedonije.

 

Glavne teme ovogodišnjeg SAMIT-a 100 poslovnih lidera bile su poboljšanje regionalne saradnje kroz prepoznavanje potencijala u oblasti brendiranja regiona, turizma, infrastrukture, transporta i logistike, hrane i pića, IKT usluga i energije. Samit 100 2016 je na jednom mestu okupio poslovne i političke lidere iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore. Među gostima bio je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ali najviši politčki predstavnici svih regionalnih zemalja.  Samit 100 je pružio učesnicima  mogućnost za razmatranje pitanja za jaču regionalnu saradnju i ekonomski rast zemalja Zapadnog Balkana. Cilj skupa je bio uključivanje poslovnih lidera u dijalog i panel diskusije kojim će pokušati da oblikuju novu viziju poboljšanja poslovanja i kvaliteta života u regionu.

U prilog potrebe za jačom regionalnom saradnjom govori i izjava Milana Petrovića, predsednika SAM-a gde je ukazao “da smo potrebni jedni drugima u regionu i zato mi moramo da uradimo nešto za njega, a ne da čekamo da to učini neko sa strane”.

“Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope treba da doprinese podsticanju dalje saradnje u regionu, kako bi se ojačala konkurentnost i stvorile veće mogućnosti za nastup na velikim tržištima. Na taj način želimo da privučemo strane investicije, kao i da i nastupamo na trećim tržištima”, ocenila je izvršna direktorka Jelena Bulatnović

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je u Sarajevu da nedostaje zajednički nastup zemalja regiona pred EU, kako bi pokazali da svi želimo da budemo članice i to svi zajedno, ali je ujedno konstatovao da su se odnosi između država bivše Jugoslavije komplikovali u prošlom periodu.

Na samom pošetku SAMITa 100 održan je pozdravni govor od strane kopredsednika odbora SAMIT-a 100, Eldina Hadžiselimović iz ASA Holding i Amera Bukvića, direktora BBI Banke, nakon čega se učesnicima obratio predsedavajući Nordijskog veća ministara ambasador Kari Kahiluoto, šef Sekretarijata Nordijske saradnje u Ministarstvu spoljnih poslova Finske. On je predstavio pozitivnu praksu ekonomske saradnje nordijskih zemalja, koja  bi zemljama u ovom regionu poslužila kao primer za ekonomsku saradnju u budućnosti i brži razvoj.

Prvog dana SAMIT 100 učesnicima se obratio i Samo Login, kreator aplikacije za Talking Tom. Samo je naglasio da za uspeh nije potreban proizvod, već dobar tim, koji razmišlja globalno, koji ne prihvata ograničenja i koji će se zabavljati dok radi.

Tokom SAMITa 100 u Sarajevu, bilo je posebno zapaženo učešće članova SAMa, predsednika Milana Petrovića koji je moderirao panel na temu energetike, Dušana Basala (Atria Group) koji je učesnik panela na temu inovacija, kreativnosti i energije novih mladih lidera, Nebojše Mandića (DHL Global Forwarding) koji je imao izlaganje na temu razvoja kadrova i izvršne direktorke Jelene Bulatović koja je imala izlaganje na temu brendiranja regiona. Nakon interesantnih i korisnih izlaganja i diskusija u toku drugog dana, SAMIT 100 je zaključen panelom političkih lidera  “Novi dogovor za novo doba”.

SAMITu je prisustvovalo preko 200 učesnika iz sveta biznisa, politike, diplomatije i medija.

Više informacija o SAMIT-u 100 možete naći ovde.