SAMIT 100 Biznis lidera jugoistočne Evrope

17.10.2017.

POSTANI ČLAN

Održan SAMIT100 biznis lidera Jugoistočne Evrope 2017

U prisustvu više od 100 poslovnih lidera iz regiona i specijalnih gostiju iz međunarodnih finansijskih institucija, održan je najveći poslovni događaj na ovim prostorima – šesti godišnji Summit 100 poslovnih lidera jugoistočne Evrope.

Tema ovogodišnjeg Summit-a 100  je povezivanje“, i to u nekoliko ključnih oblasti, kao što su infrastruktura, transport, energetika, digitalizacija, brendiranje regiona, omogućavanje slobodnog kretanja robe i usluga, ali i veći stepen mobilnosti radne snage.

U svom uvodnom obraćanju, Živko Mukaetov istakao je kako je Summit 100 prerastao u vodeću regionalnu poslovnu platformu i najavio buduća očekivanja, ali i podsetio na prethodna izdanja, na rezultate i ključne projekte koji su proizašli iz njih.

“Fokus Summit-a 100 u Skoplju, kao i svake godine, jeste regionalna saradnja. Radi lakšeg pristupa novim tržištima, kompanijama je potrebno udruživanje, a Summit 100  je odlična inicijativa za postizanje ovih ciljeva. U isto vreme, Summit 100  je jaka platforma za strukturisanje razvojnih programa koji bi približili region korak napred u ispunjavanju misije za građenje moćne biznis zajednice koja bi bila generator većeg ekonomskog rasta. Mi u Summit-u 100 smo uvereni da bismo samo preko intenziviranja regionalne saradnje i građenja sinergija između kompanija podigli konkurentnost ekonomija, našim firmama bismo omogućili lakši pristup novim tržištima te bismo bili mnogo primamljiviji inostranim investitorima kao unificirano tržište”, izjavio je Mukaetov na otvaranju Summit-a 100.

Violeta Bulc, Evropska komesarka za transport, naglasila je kako pozitivni trendovi u Evropi, poput pada nezaposlenosti, predstavljaju dobru poruku za mlade ljude. Evropska unija je izašla iz krize, sve zemlje članice beleže privredni rast. To su dobre vesti koje želimo da podelimo s našim partnerima na zapadnom Balkanu gde se, takođe, događaju pozitivni trendovi“, kazala je Bulc.

U okviru šestog godišnjeg Samita100, potpisan je Memorandum o saradnji između regionalne platforme SAMIT100 i Komorskog investicionog foruma šest zemalja Zapadnog Balkana – tela za regionalnu saradnju komora Makedonije, Srbije, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Komorski investicioni forum formiran je na marginama Samita o Zapadnom Balkanu, održanom u Trstu.

Prema rečima potpisnika, predsedavajućeg Samita100, Živka Mukaetova, i predsednika Privredne komore Srbije, Marka Čadeža, cilj memoranduma je da okupi sve snage iz privatnog sektora i jake regionalne kompanije da zajedno rade na sprovođenju dogovorenih projekata iz Berlinske inicijative.

„Ove smo godine u Skoplju oficijalizirali regionalnu saradnju Samita100 potpisivanjem Memoranduma o razumevanju i saradnji između naše platforme i Komorskog investicionog foruma šest zemalja Zapadnog Balkana. Memorandum ima za cilj podsticanje privredne saradnje i unapređenje konkurentnosti regionalne i nacionalnih ekonomija.“, izjavio je Živko Mukaetov u svom obraćanju.

Naslanjajući se na teme u okviru Samita100 i dubljeg povezivanja regiona kroz saradnju na temu bržeg  prometa robe i usluga, transporta, energetike i brendiranog porekla, Čadež je izjavio:

Mi želimo da pomognemo u ostvarenju tih zadataka, kao što su uklanjanje carinskih barijera, sinhronizacija dokumentacije, ali i sinhronizovanje ostalih procedura. Na nama je da stalno držimo tu temu visoko na agendi i mislim da takva spremnost sada postoji, ali ne smemo da se opustimo. Ovo je pitanje opstanka našeg regiona.“, zaključio je Čadež.

SAMIT 100 biznis lidera Jugoistočne Evrope predstavlja jedinstvenu poslovnu inicijativu koja okuplja najistaknutije poslovne lidere Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije. Inicijatori i organizatori SAMITA 100 su Alkaloid Skopje, zajedno sa Udruženjem menadžera Slovenije (MAS), Srpskom asocijacijom menadžera (SAM), Hrvatskom asocijacijom poslodavaca (HUP) i Atlas fondacijom iz Crne Gore, BBI Bankom i ASA Holdingom iz Bosne i Hercegovine.