SAMIT 100 Biznis lidera jugoistočne Evrope

07.02.2018.

POSTANI ČLAN

Predsednica Vlade Ana Brnabić i predstavnici Samit100 regionalne inicijative razgovarali o daljem jačanju regionalne saradnje

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, primila je članove Upravnog odbora SAMIT100 biznis lidera jugoistočne Evrope u utorak, 6. februara 2018. godine. Premijerka Srbije i članovi UO SAMIT100, razgovarali su o značaju daljeg poslovnog povezivanja kao i o projektima koji su pokrenuti u cilju jačanja ekonomske saradnje u regionu.

Predstavnici SAMIT100 obavestili su predsednicu Vlade da je Srbija preuzela predsedavanje i da će sedmi SAMIT100 biti održan u Srbiji, 28. i 29. juna. Nova predsednica SAMIT100 je Stanka Pejanović, predsednica Srpske asocijacije menadžera i direktorka Gorenje Srbija.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da biznis uvek treba da predvodi saradnju, a da politika treba da prati biznis i dala je podršku Vlade inicijativi SAMIT100 i održavanju sledećeg godišnjeg skupa u Srbiji u junu 2018. godine. 

Živko Mukaetov, dosadašnji predsednik UO SAMIT-a 100, predstavio je platformu i podsetio da SAMIT postoji već sedam godina. On je ukratko predstavio ideje i  projekte koje su biznis lideri identifikovali u  cilju i jačanja konkurentnosti regiona.   Među njima su vrlo važni projekti: Free cargo Balkanika koji za cilj ima kreiranje „šengen“ zone za transport robe u regionu odnosno eliminisane kolona kamiona koje su svakodnevni prizor na graničnim prelazima (svaki kamion koji stoji košta 2 eura po minuta stajanja); zatim projekat Edison koji za cilj ima uvođenje zelene mobilnosti u regionu kroz elektrifikaciju autoputeva i omogućavanje brzo i efikasno prelazak na e automobile, autobuse, transport i očuvanje okoline; projekat brendiranja regiona za potrebe izvoza kvalitetne hrane, ali i privlačenja turista u region, itd.

Takođe, predstavljena je platforma saradnje sa Komorskim investicionim forumom šest zemalja Zapadnog Balkana (KIF ZB), koja je potpisana na šestom SAMIT100 u Skoplju. Platformu je predstavio Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i predsednik UO Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

Sastanku su ispred SAMIT100 Upravnog odbora prisustvovali: Stanka Pejanović, predsednica UO SAMIT100, direktorka Gorenja Srbija i predsednica Srpske asocijacije menadžera, Živko Mukaetov, CEO, Alkaloid Skoplje i dosadašnji predsednik SAMIT 100, Franjo Bobinac, predsednik uprave Gorenja, Aleksander Zalaznik, CEO Danfoss Slovenije i predsednik Združenja Manager Slovenije, Ivan Mišetić, generalni sekretar Atlantic Grupe, Svetlana Vuksanović, direktorka Philip Morris Crna Gora, Meli Ramusović, potpredsednica za javne poslove Atlas Grupe, Melanie Seier Larsen, partner i direktorka Boston Consulting Grupe, Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera, Jelena Radulović, partner, Alba Partners i programska direktorka, SAMIT-a 100, Saša Mrak, izvršna direktorka Združenja Manager Slovenije, Sonja Šmuc, generalna direktorka Gospodarske zbornice Slovenije.  

SAMIT100 je jedinstvena regionalna biznis platforma u okviru koje poslovni lideri svojim idejama i konstruktivnim predlozima, a u dijalogu sa političkim liderima regiona, nastoje da poboljšaju konkurentnost nacionalnih i regionalne ekonomije i time utiču na unapređenje života za sve građane na ovim prostorima i kreiranje boljeg poslovnog ambijenta. SAMIT100 okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije. Inicijatori i organizatori SAMIT100 su Srpska asocijacija menadžera (SAM), Udruženje menadžera Slovenije (ZM) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), da bi se kasnije pridružili  ostali biznis partneri iz regiona. Prvi godišnji skup održan je u oktobru 2011. godine u Aranđelovcu, a prethodni, šesti skup održan je u Skoplju u oktobru 2017. godine. Sedmi godišnji SAMIT100 biznis lidera jugoistočne Evrope biće održan u junu 2018. godine.