SAMIT 100 Biznis lidera jugoistočne Evrope

28.07.2015.

POSTANI ČLAN

SAMIT100 Biznis lidera Jugoistočne Evrope, 1-2. jun, Portorož

SAMIT 100 Biznis lidera Jugoistočne Evrope održao se 1. i 2. juna u Portorožu, Slovenija u organizaciji Združenja menadžera Slovenije, a u partnerstvu sa Srpskom asocijacijom menadžera, Hrvatskom udrugom poslodavaca, i Atlas fondacijom iz Crne Gore. Glavna tema ovogodišnjeg susreta 100 poslovnih lidera, bila je mogućnost regionalne saradnje u području energetike, turizma, saobraćaja i infrastrukture kao i finansijskog sektora, posebno uloga pametnih gradova u razvoju privrede.

Na četvrtom godišnjem okupljanju najistaknutijih privrednika i menadžera iz zemalja Jugositočne Evrope, kao i predsednika država iz celog regiona, poslovni lideri su govorili o mogućim zajedničkim projektima u najrazvijenijim privrednim sektorima kao što su hrana i piće, energetika, infrastruktura i transport, digitalna ekonomija, turizam, kao i o ekonomiji utmeljenoj na znanju. Na radnim stolovima grupisanim prema privrednim sektorima, razgovaralo se o preprekama i mogućnostima saradnje u regionu. Na plenarnom panelu predsednika zemalja Jugoistočne Evrope čiji je domaćin bio slovenački predsednik Borut Pahor, govorilo se o tome kako unaprediti tu saradnju. Na skupu su učestvovali ministar privrede Željko Sertić, kao izaslanik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, i potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

U radu skupa, učestvovalo je i oko 40 privrednika iz Srbije. Na SAMIT-u su zapaženo učešće imali članovi SAM-a, predsednik Milan Petrović koji je moderirao panel sa predsednicima država regiona, zatim član Upravnog odbora SAM-a Slobodan Đinović koji je učestvovao na panelu na temu alternativnih mogućnosti finansiranja, Živorad Vasić i izvršni direktor Jelena Bulatović, koji su prestavljali zaključke pred ministrima regiona na temu regionalne saradnje u turizmu, Miodrag Kostić koji je predstavio predloge saradnje regiona u oblasti proizvodnje hrane i pića, dok su član Upravnog odbora SAMa Dejan Turk i Željko Tomić predstavili zaključke na temu saradnje u svetu digitalne ekonomije. Članovi Upravnog odbora SAMITa iz SAMa (Milan Petrović, Miša Lukić, Jelena Radulović i Jelena Bulatović) su veče pre održavanja SAMITa, imali i neformalni susret sa predsednicima regiona.

Na regionalnom skupu u Portorožu kao specijalni gosti učestvovali su predstavnici Evropske Unije i međunarodnih finansijskih institucija. Komesar EU za transport Violeta Bulc govorila je o "pametnom" transportu kao sredstvu za konkurentnu regionalnu ekonomiju, dok su predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer i generalni direktor EBRD-a za Centralnu i Istočnu Evropu Žan - Mark Peteršmit učestvovali na panelu na kojem je bilo reči o 300 milijardi evra vrednom razvojnom projektu koji je predstavila Evropska komisija.

Predsednik Upravnog odbora SAMIT-a 100, Iztok Seljak rekao je da su tokom dva dana SAMITa iznete ideje o boljoj budućnosti regiona do 2020 godine, ali i mogućnosti da se one pretvore u realnost: „Posle dva dana intenzivne debate, naša je vizija region sutrašnjice, konkurentan region bez granica, područje u kojem će mo imati nadprosečne uslove života i rada, iz kojeg ljudi neće odlaziti" naveo je Seljak.

Više o SAMIT100 pogledajte na http://samit100.org/