USAID - Šansa za novi početak

10.11.2016.

POSTANI ČLAN

Održan 11. sajam preduzetništva u Novom Pazaru

U sredu, 9. novembra 2016. godine održan je još jedan veoma posećen Sajam preduzetništva, koji su organizovali Srpska asocijacija menadžera (SAM), agencija DNA Communications i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta „Šansa za novi početak“. Učesnici sajma imali su priliku da pogledaju oko 200 preduzetničkih inicijativa, ali i čuju korisna predavanja na temu preduzetništva.

Sajam preduzetništva u Novom Pazaru, koji je organizovan uz podršku Grada Novog Pazara i filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru, izazvao je veliko interesovanje građana, a zabeleženo je oko 600 posetilaca. Oni su imali prilike da čuju više o preduzetništvu i preduzetničkim idejama, koje je moguće pokrenuti kako za par stotina evra, tako i za nekoliko hiljada evra. Predstavljene preduzetničke inicijative osmišljene su na osnovu višemesečnog istraživanja i u skladu sa specifičnostima i potrebama svakog regiona u Srbiji. One su razvrstane po visini investicije, kao i po delatnostima na: proizvodnju, usluge, trgovinu i poljoprivredu.

Na sajmu je učestvovalo oko deset lokalnih organizacija, koje su predstavile svoje programe podrške za pokretanje malog biznisa, dok su prateći program sajma činila edukativna predavanja.

Više informacija o izazovima preduzetništva posetioci su mogli da dobiju i od uspešnih preduzetnika koji su pokrenuli sopstveni mali biznis.

„Veliko mi je zadovoljstvo što se završni sajam preduzetništva, koji organizujemo u okviru projekta, održava baš u Novom Pazaru, gradu koji je poznat kao centar tekstilne industrije. Verujemo da ovaj region ima mnogo potencijala za ekonomski razvoj i nadam se da će predstavljene preduzetničke ideje inspirisati mnoge potencijalne preduzetnike na pokretanje sopstvenog biznisa“, kazala je na otvaranju sajma izvršna direktorka SAM Jelena Bulatović.

„USAID u Srbiji podržava mnogobrojne aktivnosti koje imaju za cilj da osnaže privatni sektor. Zato smo veoma ponosni što smo pružili podršku ovom projektu, koji nastoji da podigne nivo zaposlenosti kroz osnaživanje preduzetničkog duha i pružanje pomoći onima koji su spremni da se odvaže da započnu sopstveni biznis. Nadamo se da ćemo kao rezultat projekta ’Šansa za novi početak’ imati uspešne preduzetnike koji će ovim putem stvoriti egzistenciju kako za sebe tako i za članove svojih porodica“, rekla je Aza el Abd, direktorka misije USAID u Srbiji.

Pored predstavnika SAM, DNA i USAID, prisutnima su se obratili i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i direktor filijale NSZ u Novom Pazaru Fahrudin Đekić. 

Zahvaljujući lokalnim partnerima, koji se zalažu za razvoj i promociju preduzetništva, svim posetiocima sajma su predstavljene i organizacije i instituacije kojima se mogu obratiti za dalje informacije i savete.

Šansa za novi početak“ je projekat koji sprovodi SAM sa agencijom DNA Communications i uz finansijsku pomoć USAID. Više informacija o projektu nalazi se na sajtu www.novipocetak.org.rs, kao i na Facebook stranici.