USAID - Šansa za novi početak

04.12.2015.

POSTANI ČLAN

Održan preduzetnički sajam u Kruševcu

Oko 200 preduzetničkih inicijativa izloženo je 3. decembra u Kruševcu na Sajmu preduzetništva, koji su organizovali Srpska asocijacija menadžera (SAM), DNA Communications i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta „Šansa za novi početak“.

Sajam preduzetništva u Kruševcu posetilo je nekoliko stotina građana, koji su imali prilike da čuju više o preduzetničkim incijativama, a između ostalog saznali su da je moguće pokrenuti sopstveni biznis za par stotina evra, kao i za nekoliko hiljada evra. Predstavljene preduzetničke ideje osmišljene su na osnovu višemesečnog istraživanja i u skladu sa specifičnostima i potrebama svakog regiona u Srbiji. One su razvrstane po visini investicije, kao i po delatnostima na: proizvodnju, usluge, trgovinu i poljoprivredu.

„Do sada je, u okviru projekta, održan jedan sajam preduzetnišva u Nišu i moram da istakem da smo zabeležili veliko interesovanje građana. Upravo je cilj ovakvih sajmova da ohrabri ljude da se bave preduzetništvom, da im ukaže na to da za bavljenje biznisom nije potreban ogroman novac, kako se to često misli, već je ključ u ideji i hrabrosti. Nadamo se da će i građane Kruševca inspirisati neka od predstavljenih preduzetničkih inicijativa i da će ovaj region postati važan privredni centar Srbije“, kazala je na otvaranju sajma izvršna direktorka SAM Jelena Bulatović.

Projekat je dobio podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Privredne komore Srbije, gradske uprave Niša i Kruševca, organizacije ENECA, Regionalne privredne komore Kruševaca, Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i brojnih drugih lokalnih partnera koji se bave razvojem preduzetništva.

„Ovakav sajam preduzetništva smo svi dugo čekali i ja bih se zahvalio osivačima projekta ’Šansa za novi početak’ na ovoj inicijativi. Grad Kruševac je nekada bio industrijski grad, ali zbog brojnih preduzeća u restrukturiranju, veliki broj radnika je ostao bez posla i mislim da je ovo dobra prilika za njih da osnuju svoje biznise, sami ili udruženi sa svojim nekadašnjim kolegma“, rekao je predsednik Regionalne privredne komore (RPK) Kruševac,Predrag Vukićević.

Učesnici Sajma preduzetništva u Kruševcu dobili su besplatne savete i ideje o tome u koje oblasti mogu potencijalno investirati, šta je sve potrebno za pokretanje biznisa i kolika početna sredstva. Zahvaljujući lokalnim partnerima, koji se zalažu za razvoj i promociju preduzetništva, svim posetiocima sajma su predstavljeni osnovni izazovi preduzetništva, uspešne priče preduzetnika koje su svoje inicijative pokrenuli, kao i organizacije i instituacije kojima se mogu obratiti za dalje informacije i savete u svom gradu.

„Šansa za novi početak“ je projekat koji sprovodi SAM sa agencijom DNA Communications i uz finansijsku pomoć USAID u narednih 18 meseci. Više informacija o projektu nalazi se na sajtu www.novipocetak.org.rs, kao i na Facebook stranici www.facebook.com/sansazanovipocetak