USAID - Šansa za novi početak

27.11.2015.

POSTANI ČLAN

Održan preduzetnički sajam u Nišu

Oko 200 preduzetničkih inicijativa izloženo je u utorak, 24. novembra u Nišu na Preduzetničkom sajmu, koji su organizovali Srpska asocijacija menadžera (SAM), DNA Communications i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta „Šansa za novi početak“.

Preduzetnički sajam u Nišu prvi je u nizu sajmova koji će se organizovati širom Srbije u narednih šest meseci, a do kraja ove godine biće organizovana još dva, u Kruševcu i Subotici. Posetioci sajma su imali prilike da se informišu o preduzetničkim incijativama, koje su osmišljene na osnovu višemesečnog istraživanja i u skladu sa specifičnostima i potrebama svakog regiona u Srbiji, a razvrstane su po visini investicije, kao i po delatnostima. Svi učesnici preduzetničkog sajma dobili su besplatne savete o tome šta je sve potrebno za pokretanje biznisa, kako mogu da smanje rizik, kolika su neophodna početna sredstva i kako da analiziraju tržište.

“USAID podržava mnogobrojne aktivnosti koje imaju za cilj da osnaže privatni sektor u Srbiji. Zato smo veoma ponosni što možemo da pružimo podršku i ovom programu u njegovom nastojanju da poveća broj zaposlenih podizanjem preduzetničkog duha u Srbiji i podržavajući oni koji se hrabro odluče da pokrenu sopstveni biznis. Nadamo se da će ovi sajmovi preduzetništva pružiti motivaciju i inspiraciju ljudima koji su nedavno ostali bez posla i pomoći im da prepoznaju prilike da pokrenu sopstveni biznis. Mi smo nazvali ovaj projekat Šansa za novi početak jer verujemo da process restrukturiranja ne mora predstavljati kraj njihovih karijera, već šansu za novi početak”, rekla je Laura Pavlović, direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID Srbija.

„Ovim sajmom želimo da ukažemo učesnicima na to da za pokretanje sopstvenog biznisa nije potreban ogroman novac, kako se to često misli, već je moguće pokrenuti biznis i sa nekoliko hiljada evra“, kazala je je izvršna direktorka SAM Jelena Bulatović na otvaranju sajma u Nišu.

Projekat je dobio podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Privredne komore Srbije, regionalnih privrednih komora, gradske uprave Niša, organizacije ENECA, kao i brojnih drugih lokalnih partnera koji se bave razvojem preduzetništva.

„Veliko mi je zadovoljstvo da je baš u Nišu održan prvi Preduzetnički sajam u okviru projekta Šansa za novi početak. Nezaposlenost je veliki problem kako u Nišu, tako i u celoj Srbiji i ovo je dobar način da se podigne svest ljudi o preduzetništvu kao opciji za rešenje ovog problema“, poručio je zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković.

„Šansa za novi početak“ je projekat koji sprovodi SAM sa agencijom DNA Communications i uz finansijsku pomoć USAID i traje 18 meseci. Više informacija o projektu nalazi se na sajtu www.novipocetak.org.rs