USAID - Šansa za novi početak

01.04.2016.

POSTANI ČLAN

Održan sajam preduzetništva u Somboru

U četvrtak, 31. marta oko 200 preduzetničkih inicijativa predstavljeno je u Somboru na petom Sajmu preduzetništva, koji su organizovali Srpska asocijacija menadžera (SAM), DNA Communications i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta „Šansa za novi početak“.

Sajam preduzetništva u Somboru, koji je organizovan u partnerstvu sa Regionalnom privrednom komorom Sombor i lokalnom upravom Sombora, izazvao je veliko interesovanje građana Sombora i okoline, a zabeleženo je oko 400 posetilaca. Oni su imali prilike da čuju više o preduzetništvu i preduzetničkim idejama, koje je moguće pokrenuti kako za par stotina evra, tako i za nekoliko hiljada evra. Predstavljene preduzetničke inicijative osmišljene su na osnovu višemesečnog istraživanja i u skladu sa specifičnostima i potrebama svakog regiona u Srbiji. One su razvrstane po visini investicije, kao i po delatnostima na: proizvodnju, usluge, trgovinu i poljoprivredu.

Na sajmu je učestvovalo oko deset lokalnih organizacija, koje su predstavile svoje programe podrške za pokretanje malog biznisa, dok su prateći program sajma činila edukativna predavanja. Više informacija o izazovima preduzetništva posetioci su mogli da dobiju i od uspešnih preduzetnika koji su pokrenuli sopstveni biznis.

„Cilj sajma je da se posetioci, budući preduzetnici, na jednom mestu upoznaju sa idejama za pokretanje posla, ali i sa organizacijama koje nude određene grantove, edukaciju, ili neki drugi vid podsticaja za osnivanje malog biznisa. Ideja projekta je da motivišemo, ohrabrimo i podržimo, sve one koji razmišljaju o osnivanju sopstvenog posla i ulasku u preduzetničke vode“, kazala je na otvaranju sajma izvršna direktorka SAM Jelena Bulatović.

Pored predstavnika projekta „Šansa za novi početak“, sajam su otvorili Saša Todorović, gradonačelnik Sombora, Zoran Bulatović, predsednik Regionalne privredne komore Sombor, kao i Sekula Tanjević, direktor NSZ Sombor.

Učesnici Sajma preduzetništva u Kragujevcu dobili su besplatne savete i ideje o tome u koje oblasti mogu potencijalno investirati, šta je sve potrebno za pokretanje biznisa i kolika početna sredstva. Zahvaljujući lokalnim partnerima, koji se zalažu za razvoj i promociju preduzetništva, svim posetiocima sajma su predstavljeni osnovni izazovi preduzetništva, uspešne priče preduzetnika koje su svoje inicijative pokrenuli, kao i organizacije i instituacije kojima se mogu obratiti za dalje informacije i savete u svom gradu.

Video sa sajma možete pogledati ovde.

„Šansa za novi početak“ je projekat koji sprovodi SAM sa agencijom DNA Communications i uz finansijsku pomoć USAIDViše informacija o projektu nalazi se na sajtu www.novipocetak.org.rs, kao i na Facebook stranici.