USAID - Šansa za novi početak

11.03.2016.

POSTANI ČLAN

Uspešno održan sajam preduzetništva u Kragujevcu

Preko 400 posetilaca prisustvovalo je Sajmu preduzetništva u Kragujevcu 10. marta, koji je SAM organizovao sa DNA Communications i uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta „Šansa za novi početak“.

Sajam preduzetništva u Kragujevcu posetilo je nekoliko stotina građana, koji su imali prilike da čuju više o preduzetničkim incijativama, a između ostalog saznali su da je moguće pokrenuti sopstveni biznis kako za par stotina evra, tako i za nekoliko hiljada evra. Predstavljene preduzetničke ideje osmišljene su na osnovu višemesečnog istraživanja i u skladu sa specifičnostima i potrebama svakog regiona u Srbiji. One su razvrstane po visini investicije, kao i po delatnostima na: proizvodnju, usluge, trgovinu i poljoprivredu.

„Do sada su, u okviru projekta, održana tri sajma preduzetnišva: u Nišu, Kruševcu i Subotici gde smo zabeležili veliko interesovanje građana. Cilj ovakvih sajmova je da ohrabri ljude da se bave preduzetništvom, da im ukaže na to da za bavljenje biznisom nije potreban ogroman novac, kako se to često misli, već je ključ u ideji i hrabrosti. Nadamo se da će i građane Kragujevca inspirisati neka od predstavljenih preduzetničkih inicijativa i da će ovaj region postati važan privredni centar Srbije“, kazala je na otvaranju sajma izvršna direktorka SAMJelena Bulatović.

Pored predstavnika projekta „Šansa za novi početak“, sajam su otvorili Minja Obradović, član Gradskog veća za upravljanje projektima, međunarodnu i unutrašnju saradnju, Predrag Lučić, predsednik Regionalne privredne komore (RPK) Kragujevac, Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Ovakav sajam preduzetništva smo podržali zato što smo prepoznali njegov ogroman potencijal i zahvalio bih se osnivačima projekta 'Šansa za novi početak' na ovoj inicijativi. Danas su sa nama bivši i sadašnji radnici preduzeća u restrukturiranju za koje sajam predstavlja odličan podsticaj za osnivanje sopstvenog biznisa. Na nama je da ih u tome, kroz redovne aktivnosti ili ovakve sajmove podržimo, kako bi Grad Kragujevac i region Šumadije i Pomoravlja imali što više uspešnih preduzetnika“, rekao je predsednik RPK Kragujevac PredragLučić.

Učesnici Sajma preduzetništva u Kragujevcu dobili su besplatne savete i ideje o tome u koje oblasti mogu potencijalno investirati, šta je sve potrebno za pokretanje biznisa i kolika početna sredstva. Zahvaljujući lokalnim partnerima, koji se zalažu za razvoj i promociju preduzetništva, svim posetiocima sajma su predstavljeni osnovni izazovi preduzetništva, uspešne priče preduzetnika koje su svoje inicijative pokrenuli, kao i organizacije i instituacije kojima se mogu obratiti za dalje informacije i savete u svom gradu.

Video sa sajma možete pogledati ovde.

„Šansa za novi početak“ je projekat koji sprovodi SAM sa agencijom DNA Communications i uz finansijsku pomoć USAID.

Više informacija o projektu nalazi se na sajtu www.novipocetak.org.rs, kao i na Facebook stranici.