SAM Fanki lideri

28.07.2015.

POSTANI ČLAN

Fanki lideri i proslava 5 godina SAMPLE

Srpska asocijacija menadžera organizovala je u petak, 3. jula, u hotelu Crystal događaj u okviru kojeg je održan panel “Fanki lideri” sa temom – “razvoj lidera u biznisu” i proslavu petog rođendana SAMPLE – sekcije koja okuplja mlade članove SAM-a.

Tokom diskusije, Dunja Suttnig, HR Consulstant menadžer kompanije PwC, je naglasila da pored razvoja stručnih znanja, njena kompanija puno ulaže i u razvoj veština koje su neophodne za razvoj karijere i napredovanje svakog zaposlenog. Dunja je ukazala da mladima najviše nedostaje strpljenje za uspeh, odnosno da se tehničke veštine mogu brzo savladati, dok je za sticanje takozvanih "mekih" veština potrebno vreme. Ona je navela da nas zdrava ambicija za napredovanje tera da učimo, dok nezdrava ambicija vodi do pogrešnih odluka.Na panelu, prisutnima su svoja bogata iskustva preneli top HR menadžeri "BIG 4" kompanija - PwC, KPMG, Deloitte i E&Y. Modeli rada, razvoja i motivacije mladih lidera, bile su samo neke od tema o kojima se otvoreno razgovaralo.

 Marijana Pavlović, menadžer ljudskih resursa u kompaniji KPMG je istakla da je za buduće lidere bitno da umeju da predvide i vode promene, inspirišu i uključe i druge u te promene. Ona je navela da je zadatak HR-a da prepozna da li potencijalni zaposleni može kulturološki da pripada organizaciji, što je bitan preduslov za uspešnu saradnju. 

Sonja Jovanović, rukovodilac odeljenja za ljudske resurse u EY Srbija, Crna Gora i Bosna & Hercegovina, je istakla najbolje prakse razvoja mladih talenata i generalnog ulaganja u razvoj zaposlenih koje se čine u kompaniji Ernst & Young, u cilju stvaranja boljeg poslovnog okruženja. Ona je rekla da su se studije slučaja pokazale kao najbolje metode pri zapošljavanju mladih. Sonja je ukazala da mlade ne zanimaju operativne stvari, koje teže da preskoče i da se to kasnije oseti u poslovanju.

U današnjem konkurentnom poslovnom okruženju i brzom razvoju poslovanja, kompanije bi trebalo neprekidno da razvijaju portfolio lidera koji su spremni da motivišu zaposlene, razvijaju strategiju rasta, unose inovacije i rade direktno sa klijentima, rekla je Mia Pešić, HR rukovodilac u kompaniji Deloitte. Kao osnovne nedostatke mladih ljudi u poslovanju, Mia je navela nestrpljivost i nedostatak poštovanja prema starijim kolegama. Ali sa druge strane, ona je navela da lideri zaboravljaju da pohvale svoje zaposlene što veoma utiče na njihovu motivaciju.

Na panelu je zaključeno da se znanje i uložena sredstva u stvaranje lidera uvek isplate, a da mladi lideri, svojom energijom donose novi kvalitet u poslovanju kompanije.

Nakon diskusije, gosti su obeležili peti rođendan SAMPLE - Sekcije mladih perspektivnih lidera Srpske asocijacije menadžera, koja okuplja mlade biznis lidere Srbije.

Zahvaljujemo se hotelu Crystal, partnerima na ovom događaju, kao i sponzorima - kompanijama HeinekenZlatiboracSilboKozak i Leo Burnett.