SAM Veče sa...u Crowne Plazi

24.03.2016.

POSTANI ČLAN

Veče sa Milanom Petrovićem

U sredu, 23. marta u restoranu Druga Piazza, organizovano je Veče sa Milanom Petrovićem, predsednikom SAM-a, osnivačem i CEO-om kompanije “FleetPartner” i Partner&Biznis ambasadorom firme “Analitika”.

Tokom večeri, Milan je govorio na temu njegovog poslovnog razvoja, kao i o svim izazovima sa kojima se susretao u toku svog poslovanja i karijere. Profesionalni put Milan započinje sredinom devedesetih godina kada je u svoju radnu biografiju upisao mesto menadžera prodaje u kompaniji KANE, koja je nakon ukidanja ekonomskih sankcija ponovo postala uvoznik „Heineken” piva za tržište tadašnje Jugoslavije. Milan je naglasio da ga je ovo radno iskustvo profilisalo u poslovnom smislu, gde je shvatio da je svako od nas zapravo brend koji se razvija u toku poslovne karijere.

Sa ulaskom britanske kompanije „Allied Domecq” na ovdašnje tržište, Milan dobija ponudu da radi kao direktor prodaje  gde ostvaruje zavidne rezultate i lidersku poziciju na tržištu viskija i ostalih alkoholnih pica. Milan ističe da je dobar timski rad je bio presudan za brzi rast tržišnog udela. Milan je naglasio da je mu je poverenje veoma bitno u poslovanju i smatra ga najbitnijom “valutom” u 21. veku.

U periodu od 2002. do 2005. godine, na mestu direktora prodaje rukovodi inspirativnim prodajnim timom A&P- Pepsi-Kola punionice, gde mu je najveći izazov bio proširenje tržišta. Nakon toga preuzima poziciju Direktora marketinga i prodaje u kompaniji „Strauss-Elite”, koja postaje novi vlasnik brenda ,,Doncafe” i “C Kafa”. U istoj kompaniji, sada pod nazivom “Strauss Adriatic”, 2007. godine postaje Generalni direktor i do 2010. godine upravlja poslovanjem u čitavom regionu zapadnog Balkana, sa fabrikama u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. Milan je naveo da je ova pozicija za njega bila izvanredno i privilegovano iskustvo, gde je puno doprineo razvoju firme, ali i uložio u ljudske resurse kako bi kreirao atmosferu poverenja među zaposlenima.

Krajem 2010. godine, Milan profesionalni rad nastavlja u Švajcarskoj, gde na poziciji Internacionalni direktor kompanije “Zepter” stiče neprocenjivo iskustvo. Nakon ovog interesantnog internacionalnog iskustva, sa puno entuzijazma, prihvata poziv da se vrati u svoju zemlju i pomogne u restruktuiranju poslovanja dva “gubitaša-lidera” u maloprodajnom biznisu, sa 4.500 zaposlenih i 1.450 maloprodajnih objekata - „Štampa i Futura” kiosk sistem. Odluke koje je morao da donosi su bile veoma izazove i odgovorne. Uspešno restrukturiranje je rezultovalo da je Futura jedina firma u Srbiji koja je izašla iz stečaja, a sistem koji je poslovao za enormnim gubitkom je nakon dve godine ušao u pozitivno poslovanje.

Umoran od korporativnog sektora, u januaru 2014. godine ulazi u svet preduzetništva i započinje svoju karijeru kao CEO kompanije “Fleet partner”, koja zastupa licencu najveće svetske grupe za upravljanje flotama vozila u kompanijama - „Element-Arval Global Alliance“. Takođe, zbog svoje konstantnu potrebu za primenom novih tehnologija, ostvaruje se kao Partner i Biznis Ambasador u firmi „Analitika“, koja zastupa najmodernija softverska rešenja za upravljanje ljudima i procesima u kompanijama. Privatan Milanov biznis beleži odlične rezultate, a imajući u vidu dosadašnje iskustvo, sigurni smo da put rasta tek predstoji.

Zahvaljujemo se Milanu Petroviću na inspirativnom predavanju koje nas je podsetilo na najbitnije vrednosti koje su važne za uspešno poslovanje i poslovni razvoj.