Saradnja sa institucijama

03.10.2018.

POSTANI ČLAN

Presek prvog dana Samita100

Na panelu koji je posvećen digitalnom dijalogu u okviru prvog dana SAMITa 100 biznis lidera rečeno je da će investicije privrednika u digitalnu transformaciju imati trajnu vrednost pošto će sve više biti izražena u društvu, kao i da u tom procesu nema povratka nazad. Na otvaranju panela, putem video veze, obratila se Maria Gabiel, Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo.

Sa panelistima je razgovarala Antonella Mei-Pochtler, The Boston Consulting Group, koja je rekla da digitalno rukovodstvo sve više predstavlja fenomen koji se pojavljuje na tržištu, pošto potrošači i kompanije prihvataju online tehnologije i alate. Ona je naglasila da, koristeći digitalne tehnologije, kompanije na novim tržištima, poput onih u jugoistočnoj Evropi, imaju jedinstvenu priliku da iskoriste strukturne izazove i uspešno učestvuju na globalnom tržištu. "Korišćenjem BCG identifikovano je najviše 100 najuspešnijih i najbrže globalizovanih kompanije sa tržišta u razvoju, koje nazivaju "Global Challengers". Utvrđeno je da gotovo 60% kompanija na globalnoj listi kandidata iz 2018. godine predstavljaju digitalne stanovnike ili značajne digitalne usvojioce, u poređenju sa samo 17% u 2012. godini. Ove kompanije postižu svoje liderske pozicije prevazilaženjem svojih kolega u razvijenim tržištima ", naglasio je Mei-Pochtler.

“Srbija ide napred i prilagođava se digitalnoj transformaciji, ali se postavlja pitanje kako može da odgovori na izazove koje donosi otvaranje tržišta ulaskom u Evropsku uniju, jer svetske kompanije, poput najveće internet trgovine “Amazon” mogu da uzmu deo kolača i da nas “pojedu”, kaže predsednik New Frontier Groupa, Branislav Vujović. On je izjavio da treba što pre da krenemo da pravimo naše E-komerc platforme i dodao da je neophodno stvoriti platformu za kupovinu, ali i one koje se mogu koristiti u svim drugim granama.

Direktorka BelMedica Jasmina Knežević istakla je da svi imamo puno koristi od digitalne transformacije, što je prisutno i u medicini. Ona je govoreći o genetskom inženjeringu rekla da zahvaljujući novim tehnologijama od naših gena može da se napravi deo tela.

Blaž Brodnjak iz NLB banke rekao je da bankarske usluge moraju da budu digitalizovane, inače više neće postojati, pošto to traže potrošači. On je istakao da moramo predstaviti ceo region kao region digitalnog plaćanja.

Jedna od uvek značajnih tema na SAMITu 100 je tema olakšavanja trgovine u regionu. Na panelu na kom su učestvovali ministri iz Srbije i zemalja regiona čulo se i da postoje vrlo jasni akcioni planovi koji se sprovode i koji će u narednom periodu omoćiti harmonizaciju priznavanja dokumenata i sertifikata zemalja regiona, kao i zajedničke kontrole na granici koje su usmerene na skraćivanje vremena i smanjenje troškova spoljne trgovine. Privatni sektor je prepoznat kao pokretačka snaga ovih procesa i glavni kontrolor implementacije dogovorenog.

“Verujem da su ovakvi formati, kao što je SAMIT100, dobri za našu saradnju u regionu koju treba da jačamo u svim segmentima. Moramo da tražimo zajedničke odgovore i strategiju za zajedničke interese”, izjavio je ministar rudarstva i energetike Republike Srbije Aleksandar Antić, učestvujući na panelu sa ministrima iz regiona. Dodao je da države u regionu treba mnogo više da sarađuju u oblasti energetike i da bi mogle da formiraju zajedničko tržište električne energije. “Svaka od naših berzi električne energije previše je plitka da bi bila održiva, ali na nivou regiona bila bi daleko stabilnija. Mi želimo na tome da radimo i otvoreni smo za saradnju”, istakao je Antić naglasivši da saradnja u energetici mora da bude mnogo jača na nivou regiona jer energetika ne poznaje granice.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović ocenio je da su granice i carinske barijere velika prepreka za unapređenje saradnje. “Pitanje digitalizacije je pitanje slobodnog prometa roba bez posrednika. Takozvani fri-kargo je u ekspanziji, a mi zaostajemo kao region i kao BiH. To je budućnost i verovatno će i današnji i sutrašnji zaključci biti o tome da region treba da odgovori i na ove izazove koji su tu pred nama”, izjavio je Šarović, dodavši da je slaba infrastruktura najveća smetnja razvoju regiona.

“E-mobilnost je poslednja lekcija koju Republika Makedonija mora naučiti i stoga mislim da se moramo vratiti na osnovu. Zemlje regiona moraju biti bolje povezane, a mi, kao vlada, ćemo raditi na izgradnji bolje infrastrukture, kao i stvaranju boljih uslova za kompanije i bržem, efikasnijem i sigurnijem transportu ljudi i roba", naglasio je vicepremijer Makedonije, Kočo Anđusev. On je istakao i da je region više vezan za Brisel nego što su države vezane međusobno, kao i da je potrebno napraviti zajedničke projekte, a da država i politika obezbede podršku.

Prema rečina potpredsednika Skupštine Crne Gore, Branimira Gvozdenovića,”politika mora sa reči da pređe na dela”. “U Beogradu su ambasadori svih zemalja regiona, pozovite ih i recite im šta su današnji zahtevi biznia”, izjavio je Gvozdenović, ističući da je Crna Gora investirala milijardu evra da bi se energetski povezala sa Italijom, a zatim pozvao sve države koje imaju viškove struje da je izvoze preko Crne Gore.

Svečanoj večeri koja je na kraju prvog dana SAMITa 100 biznis lidera upriličena prisustvovao je i prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.