Dobitnici SAM Godišnje nagrade 2022

„Menadžer godine“ je menadžerka Jelena Galić, predsednica izvršnog odbora AIK banke.


Datum: 14.Dec.2022


Srpska asocijacija menadžera i ove godine tradicionalno je održala najprestižnji SAM Gala događaj, u okviru koga je najboljim pojedincima i kompanijama, dodelila godišnje nagrade, za uspehe i doprinose koje su ostvarili ove poslovne godine.

Video sa ovog događaja pogledajte na linku.

U hotelu Hajat, održana je 11. po redu SAM Gala, kojoj su prisustvovali članovi asocijacije, najistaknutiji predstavnici poslovne zajednice, kao i ministri u Vladi Srbije, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

Predsednik SAM-a Dragoljub Damljanović dočekao je zvanice i naglasio da je ova godina i pored brojnih izazova, bila uspešna za Srpsku asocijaciju menadžera: „Rast u članstvu nije rezultat samo naših aktivnosti koje su usmerene da se menadžerima i preduzetnicima pruži podrška u razvoju i sticanju potrebnih znanja i veština. To je rezultat i toga što je SAM prepoznat kao platforma gde se stečeno znanje i iskustvo može podeliti sa drugima. Mnogi članovi, iz zemlje i iz inostranstva su se pridružili SAMu baš iz želje da podele svoje iskustvo i na taj način vrate „dug“ društvu. I to je ono što mene, i kao predsednika i kao člana SAMa, čini izuzetno ponosnim.“, istakao je predsednik SAM-a Dragoljub Damljanović i dodao da su večeras predstavljeni najbolji koji su obeležili ovu 2022. godinu, ali da su svi finalisti SAM Godišnjih nagrada već pobednici. Damljanović je na kraju poručio da će asocijacija i dalje raditi za dobrobit naše zemlje, naših mladih, kao i za dobrobit nekih budućih generacija, da će svojim znanjem, energijom i entuzijazmom raditi na kreiranju boljeg društva u Srbiji.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović čestitala je nominovanima i poručila: „U kontekstu aktuelne energetske krize, apelujem na sve vas, donosioce odluka u najvećim kompanijama u našoj zemlji da racionalno  pristupate potrošnji električne energije i povećate energetsku efikasnost. Mnogi od vas su to već i učinili i rezultati su već vidljivi. Mnoge mere štednje mogu se sprovesti bez ili sa malim ulaganjima, a efekti mogu biti veoma značajni. Procena je da samo se racionalnim korišćenjem osvetljenja u komercijalnim i uslužnim delatnostima može  ušteti do  10%  potrošnje električne energije.Takođe, Ministarstvo rudarstva i energetike aktivno radi na stvaranju uslova za nove investicije u obnovljive izvore energije i plan je da u prvom kvartalu 2023. godine, ne samo zaokružimo regulatorni okvir, već i da objavimo javni poziv za prve aukcije za vetroelektrane. Istovremeno, Ministarstvo će doneti trogodišnji plan aukcija u kome će na transparentan način biti prikazana željena dinamika razvoja sektora OIE, što će investitorima olakšati planiranje investicija". 

Gostima se obratio i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović koji je rekao da je jedan od ciljeva Ministarstva informisanja i telekomunikacija u budućem periodu uspostavljanje saradnje kroz redovnu razmenu relevantnih informacija, predloga i sugestija kako bi kompletna privreda i donosioci poslovnih odluka bili u što povoljnijem položaju. Jovanović je dodao da je to ujedno i pravac kojim želi da se ide i u partnerstvu sa Srpskom asocijacijom menadžera, kao i da dobri menadžeri i poslodavci, svojim upravljanjem i liderskim sposobnostima doprinose tome da mladi teže da ostanu u svojoj zemlji, ili da se u nju vrate, a uspešne i inovativne kompanije ih svojim projektima i poslovanjem motivišu da budu deo digitalizacije i modernizacije naše privrede.

Poslovnoj zajednici se obratio i Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora, NLB Komercijalne banke koja je ove godine bila naslovni sponzor SAM Gala događaja.

„Zahvaljujući svojoj kohezivnoj ulozi, Srpska asocijacija menadžera doprinela je da lakše prebrodimo sve izazove u ovom periodu. Kao što sam ponosan na sve zaposlene u NLB Komercijalnoj banci, koja je tokom 2022. izvela jednu od najzahtevnijih, ali i najuspešnijih integracija u regionu, tako sam ponosan i na sve koleginice i kolege menadžere koji su dobitnici prestižnih priznanja u različitim kategorijama. Čestitam im na ukazanoj časti, koja na najbolji način oslikava njihovo znanje, ekspertizu i posvećenost. Sve što su učinili na polju inovativnosti i održivosti poslovanja predstavlja zaista nešto posebno, na šta svi možemo da budemo ponosni”, rekao je Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke.

Najboljim menadžerima, liderima 21. veka, ove godine nagrade su dodeljene u četiri kategorije: Menadžer godine, Mladi menadžer godine, Poslodavac godine, kao i Društveno odgovorna kompanija godine.

Laskava titula „Menadžer godine“ zbog izuzetnih poslovnih poteza i rezultata, inovativnosti i vizionarskog pristupa, pripala je Jeleni Galić, predsednici Izvršnog odbora AIK Banke. Primajući nagradu, Jelena Galić je izjavila: „Izuzetno mi je draga nagrada jer dolazi od najboljih menadžera naše zemlje. Želela bih da čestitam svim finalistima, kao i dobitnicima na zasluženim priznanjima, kako individualnim tako i kompanijskim. Ovom prilikom citirala bih Ajnštajna koji je rekao da je život kao vožnja biciklom, treba neprestano ići napred, bez zaustavljanja da ne biste izgubili ravnotežu. Želim nam svima da idemo samo napred, a da nagrade  budu motiv i podsticaj za dalja ostvarenja.“ Nagradu je dodelio predsednik SAMa, Dragoljub Damljanović.

Kao mlada nada poslovne zajednice, prepoznat je Milan Matić, CEO, Delta Transportni Sistem, koji je poneo priznanje u kategoriji „Mladi menadžer“. Nagradu je dodelio Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke. Zahvaljujući na dodeljenoj nagradu Matić je istakoa da je ova nagrada rezultat svih ljudi kojima je okružen i privatno i poslovno i zahvaljujući njima je danas takav čovek. On se zahvalio i asocijaciji, jer iz godine u godinu pokazuje koliko su značajni za privredu kompanije, menadžere koji dobijaju priliku da stiču dragoceno iskustvo. 

Kompanija koja je u ovoj godini ponudila najbolje radne uslove i osvojila nagradu „Poslodavac godine“ je Generali Osiguranje Srbija. Nagradu je uručio član žirija, Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

Dobitnik nagrade u kategoriji „Društveno odgovorna kompanija“ je OTP banka. Nagradu je uručila članica žirija, Neda Lazendić, Country Manager Serbia, WV International.

Pored glavnih kategorija, ove godine, žiri dodelio je i dva posebna priznanja. Želeći da istakne važnost obrazovanja i vrednosti koje kroz školovanje dobijaju naša deca, a ujedno simbolično uputi podršku onima koji utiču na budućnost mladih, žiri je zahvalnost kroz specijalnu nagradu uputio svim prosvetnim radnicima Srbije. Ovo priznanje obrazložio je član žirija i član Upravnog odbora SAMa, Dejan Ranđić, generalni direktor DNA Communications. Video zahvalnosti herojima obrazovanja, možete pogledati na linku.

Žiri je odlučio da drugo posebno priznanje dodeli medijskoj kući Bloomberg Adria zbog posebnog zalaganja u promovisanju i davanju značaja ekonomskim temama u regionu. Izvršna direktorka SAMa, Jelena Bulatović, nagradu je uručila Vesni Damjanić, glavnoj i odgovornoj urednici Bloomberg Adria.

SAM Gala imao je i humanitarni aspekt. Članovi SAMa odlučili su da donaciju brenda Johnnie Walker u iznosu od 300.000 rsd, dobije humanitarna organizacija Belhospice.

Srpska asocijacija menadžera nastaviće i u 2023. godini da kroz svoje aktivnosti promoviše odgovorno poslovanje, podstiče liderstvo, rad sa mladima, kao i da radi na osnaživanju menadžera u cilju uspešnijeg poslovanja i podizanja konkurentnosti srpske privrede.   

 Fotografije možete preuzeti i sa platforme Confiva klikom ovde.

Sponzori