Dodeljene SAM Godišnje nagrade 2023

Srpska asocijacija menadžera 12. put zaredom tradicionalno je održala najprestižnji SAM Gala događaj.


Datum: 11.Dec.2023


U jednom od simbola Beograda, nedavno renoviranom Centru Sava, održana je SAM Gala 2023, kojoj je prisustvovalo blizu 400 članova asocijacije, najistaknutijih predstavnika poslovne zajednice, kao i ostali predstavnici javnog života u Srbiji.

U ime SAM-a zvanice iz zemlje i regiona pozdravio je predsednik Mihailo Janković. Kao domaćin  naglasio da je ova godina i pored brojnih izazova, bila uspešna za Srpsku asocijaciju menadžera.

“Pre svega, dobili smo poverenje blizu 540 menadžera i dokaz da to što radimo ima vrednost i da su naše aktivnosti i programi nešto što je potrebno poslovnoj zajednici. Rast u članstvu je rezultat kontinuiteta rada i aktivnosti postavljenih od prethodnih predsednika i rukovodstva SAMa, a u ovoj godini smo ih mi kao novi Upravni odbor nastavili i nadogradili“, ocenio je Janković, dodajući da je SAM već dugi niz godina prepoznat kao udruženje koje u svom fokusu ima pojedinca, menadžera, kao i udruženje gde menadžeri mogu podeliti svoje znanje kao i svoje najbolje poslovne prakse i zato je veliki broj uspešnih menadžera sa rukovodećih pozicija pristupio asocijacija, kako bi podelili svoja iskustva i pomogli drugima u razvoju.


Tema SAM Gala večeri bila je odgovornost i to ona odgovornost u najširem smislu – prema ljudima, zajednici, životnoj okolini, budućim generacijama. Upravo je odgovornost nešto na čemu se zasniva i misija Srpske asocijacije menadžera, i u skladu sa tim,  na 17. godišnjicu osnivanja SAM-a, članovi Upravnog odbora potpisali su inicijativu „Odgovornost za budućnost“. Kako je objasnio Janković u narednom periodu, pozvaće sve menadžere i najuspešnije kompanije da im se pridruže u podsticanju i promovisanju odgovornog i održivog ponašanja i preuzimanju odgovornosti za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta i boljitka za sve učesnike na tržištu. 

Poslovnoj zajednici se obratio i Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora, NLB Komercijalne banke koja je i ove godine bila naslovni sponzor SAM Gala događaja. „Iza nas ostaje godina susreta velikih promena i još većih prilika na globalnom nivou, u kojoj smo još jednom bili motivisani da se prilagođavamo, inoviramo i gradimo otpornost. U ovim izazovnim okolnostima, podrška NLB Komercijalne banke privredi se pokazala kao strateški važna. Zabeležili smo znatno veći rast u kreditima od tržista, povećali smo svoj kreditni portfolijo i tržišno učešće. Tako smo još jednom dokazali da smo ne samo banka, već istinski partner u razvoju privrede i sistemski važan igrač na tržištu Srbije. Ta vrednost nas snažno povezuje sa Srpskom asocijacijom menadžera, čija kohezivna uloga usmerava čitavu poslovnu zajednicu u pravcu lakšeg prevazilaženja izazova i održivog razvoja“, istakao je Vuković uz čestitke i zahvalnost menadžerima i kompanijama, dobitnicima prestižnih SAM priznanja, na inovativnom i posvećenom radu, kojim unapređuju naše poslovno okruženje.


Najboljim menadžerima, liderima 21. veka i kompanijama, dodeljene su nagrade u četiri kategorije: Menadžer godine, Mladi menadžer godine, Poslodavac godine, kao i Društveno odgovorna kompanija godine. O dobitnicima nagrada odlučio je žiri koji su činili prethodnih 11 dobitnika titule „Menadžer godine“.

Laskava titula „Menadžer godine“ zbog izuzetnih poslovnih poteza i rezultata, inovativnosti i vizionarskom pristupu, pripala je Nebojši Matiću, CEO, Mikroelektronika. Nebojša Matić je primer lidera koji ulaže u koncepte koji su strateški bitni i presudni za dalji razvoj i širenje kompanije ne gledajući samo na profit i koji se zalaže za napredak svakog pojedinca u društvu. Inicijator je i glavni zagovornik sprovođenja četvorodnevne radne nedelje sa ciljem izgradnje boljeg društva. Na pitanje kakvu kompaniju gradi odgovara, Nebojša odgovara da gradi kompaniju u kojoj bi voleo da njegova ćerka radi!


Kao mlada nada poslovne zajednice, prepoznat je Marko Jovanović, Head of Microsoft Business Operations – Adriatic Region, Comtrade koji je poneo priznanje u kategoriji „Mladi menadžer“. Nagradu je dodelio Vlastimir Vuković, predsednik IO, NLB Komercijalna banka i član UO SAMa.


Kompanija koja je u ovoj godini ponudila najbolje radne uslove i osvojila nagradu „Poslodavac godine“ je kompanija Nelt. Nagradu su uručili Ivana Uljmanski, predsednica odbora direktora kompanije „Tehnohemija“ i Dragan Filipović, predsednik izvršnog odbora Generali osiguranje Srbija i prošlogodišnji dobitnik priznanja Poslodavac godine.