Geopolitički i globalni rizici - Strahinja Matejić

Strahinja Matejić iz Eurasia Group predstavio je izveštaj „Top risk report“ za 2024. godinu članovima SAMa.


Datum: 27.May.2024


Strahinja je pomoćnik direktora u Eurasia Group, vodećoj globalnoj konsultantskoj firmi za geopolitiku. Saradnik je dr Ijana Bremera, osnivača i direktora firme i rukovodi njegovim portfolijem usmerenim na odnose sa vladama, globalne poslove, planiranje strateških odnosa sa ambasadorima, ministrima i šefovima država iz svih delova sveta. Strahinja je čest gost u medijima na Balkanu, komentarišući implikacije globalne geopolitike na regionalna dešavanja.

Strahinja je magistrirao na Školi za inostrane poslove na Univerzitetu Džordžtaun, gde je stekao i sertifikat o diplomatskim studijama na Institutu za studije diplomatije. 

Strahinjino prethodno profesionalno iskustvo uključuje pozicije u nemačkom Maršal fondu u SAD; Sedište UN u Njujorku; ambasada Srbije u Vašingtonu, D.C.; nevladina organizacija za izgradnju mira na severu Kosova; i Centar za spoljnu politiku, istraživački centar sa sedištem u Beogradu. Takođe je vodio nekoliko studentskih organizacija u SAD i inostranstvu.

Često se pojavljuje na regionalnim informativnim mrežama na Balkanu, komentarišući implikacije globalne makrogeopolitike na regionalna dešavanja. 

Analizu vodećih geopolitičkih i globalnih rizika, sa posebnim osvrtom njihovog uticaja na biznis, sprovela je Eurasia grupa. Kompletan izveštaj možete preuzeti na ovom linku.
Sponzori