Predstavljamo vam mlade menadžera SAMa - Ana Brzaković

Ana Brzaković je konsultant iz oblasti digitalnog marketinga i komunikacija u PR DIGITAL WAY.


Datum: 24.May.2023


Sa Anom smo popričali o tome kako je tekao njen karijerni razvoj, ko su njeni uzori i mentori i šta bi savetovala mlade koji tek počinju svoj profesionalni razvoj.

Koji je vaš prvi posao i koje važne lekcije ste u njemu naučili?

Moj prvi praktikantski posao bio je na lokalnoj radio stanici Banker u Nišu. Od njih sam naučila kako se uz kontinuirano učenje od onih koji su već ostvarili ono što ti želiš i uz udruživanje sa drugima može da razvija i napreduje biznis.

Prvi posao bio je u Delta Holdingu. Delta je velika škola biznisa i sistema, pa su lekcije brojne. Tri meni najvrednije:

·         poznavati prave ljude će često brže završiti posao nego tehničko ili operativno znanje,

·         planiraj ambiciozno, pa i ako ne ostvariš sve u potpunosti opet ćeš ostvariti mnogo,

·         greške su sastavni deo posla i iz njih treba da učimo, važno je da pokušavaš i ne odustaješ.

Kada ste bili najponosniji u vašoj karijeri?

Ponosna sam što sam imala prilike da rastem i napredujem u korporativnom svetu, a potom što se uspešno snalazim i u svetu preduzetništva. Iskustva u oba sveta daju mi veliku širinu i razumevanje različitih problema.

Pošto mi se podrazumeva da posao odradimo dobro i da uvek damo malo više od onog što se traži, posebno su mi dragi projekti za koje nisam sigurna da smo u potpunosti spremni, ali ih prihvatimo i onda dodatno učimo, potrudimo se i razvijemo da bismo ih savladali.

Ko je imao / ima najviše uticaja na Vašu karijeru i zašto? Zašto je bitno imati Mentora?

Sama sam kroz iskustvo učila o tome šta mi odgovara, šta i na koji način želim da radim. Trenutno neko koga pratim i čiji model biznisa mi se sviđa je Marie Forleo.

Tražiti pomoć, konsultaciju, razgovor je veoma važno i neophodno da bismo bolje i lakše prošli u biznisu (i životu). U različitim periodima karijere i života imala sam različite mentore. Mnogo znači da imaš sa kim da podeliš šta te muči i konsultuješ se oko svega što ti je važno.

Često smo od mnogo mogućnosti i informacija zbunjeni, a razgovor sa mentorom može da pomogne. Takođe, kada prvi put prolazimo kroz neke situacije koje su nama neudobne ili stresne, vredi popričati sa nekim ko je kroz slično iskustvo prošao.

Čiji i koji savet i dalje pamtite i rado mu se vraćate?

Čika Žika, jedan od koučeva sa kojim sam radila, je često ponavljao kako na posao treba da idem uz pesmu i veselje. Pokušavao je da me nauči da koristim humor, šarm, asertivnost i dobro raspoloženje da lakše rešim probleme.

Tada mi to nije išlo baš najbolje, a sada se trudim da tako živim i radim – uz humor, šarm, lakoću i zabavu.

Ako biste mogli da vratite vreme na početak vaše karijere, da li biste i šta promenili?

Ako bih nešto promenila, onda ova sada ja ne bi bila kakva trenutno jesam. A ja se sebi baš sviđam :)

Šta vam je donelo članstvo u SAMu?

Zahvaljujući SAM-u sam prisustvovala različitim formatima događaja, čula mnoge korisne stvari i upoznala zanimljive ljude. Posebno mi se sviđa učestalost događaja i struktura, jer uvek bude nešto što me zainteresuje, a networking je koristan i dobar.

Koji program SAMa vam je najinteresantniji i zašto?

Najviše benefita sam imala od mentorskog programa, jer sam dobila izvanrednu mentorku sa kojom sam mesecima radila 1 na 1. Danas mi je ta mentorka veoma dobra prijateljica i neko sa kim se uvek rado vidim, družim, radim, podržavam i ispričam.

Kao dete, šta ste želeli da budete kada porastete?

To se često menjalo – od lekara, preko voditeljice na TV-u, do pisca. Kao dete igrala sam se u svim tim ulogama.

Koja Vam je omiljena knjiga/serija ili podkast i zbog čega?

Teško je izvući jednu jer obožavam da čitam. Knjiga koja mi je mnogo pomogla i najviše promenila perspektivu kako gledam na posao je Four hours workweek od Tima Ferisa.

 Volim da slušam i pratim Ester Perel i Adama Granta. A od domaćih – fan sam Mentalnog nudiste koji vodi moja dobra prijateljica, a povremeno pratim i Biznis priče.

Šta biste vi poručili, savetovali mladima koji tek počinju da grade karijeru?

Pronađite svoju definiciju uspeha i pratite svoj osećaj – u životu i u karijeri. To će vas odvesti ka srećnom životu, a ne tuđe definicije sreće i uspeha.  

Sponzori