SAM i organizacija Dostignuća mladih u Srbiji

SAM u saradnji sa organizacijom Dostignuća mladih u Srbiji, pokreće program “Menadžer na dan” za srednjoškolce u Srbiji.


Datum: 21.May.2024


Na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija, odabrano je 20 srednjoškolaca - članova učeničkih kompanija, koji su iskazali spremnost i motivaciju da se uključe u program "Menadžer na dan".

Program je osmišljen sa ciljem da učenicima pruži autentični doživljaj radnog dana, radnog mesta i svih odgovornosti i obaveza koje oni podrazumevaju.

Cilj programa je da odgovori na različita interesovanja učenika pružajući im uvid u raznolikost karijera na specifičan način. Program će obogatiti saznanja učenika, informisati ih o načinima poslovanja i značaju različitih zanimanja u zajednici

Učešćem u programu, učenici će moći da: prepoznaju i pokažu veštine potrebne za obavljanje posla, istraživanje, ali i veštine za dobijanje/ zadržavanje posla, razviju inovativne lične strategije za nove poduhvate i napredovanje u karijeri, razumeju vezu između nivoa i vrste obrazovanja i zanimanja, tj. opisa posla budu upućeni u profesionalne zahteve poslodavaca i razviju svest o značajnim veštinama za XXI vek budu deo procesa mentor-učenik i još mnogo toga.

Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji (Junior Achievement Serbia) je deo globalne mreže Junior Achievement Worldwide, osnovane 1919. godine, koja obuhvata 121 zemlju na svim kontinentima i predstavlja najveći svetski program preduzetničkog obrazovanja koji godišnje pohađa više od 10 miliona učenika.

Učenička kompanija je obrazovni program koji omogućava učenicima srednjih škola da budu uključeni u razvoj i vođenje sopstvenih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, kao i da upravljaju zarađenim novcem. Program se zasniva na principu učenje kroz rad – učenici kroz nastavni plan, pod nadzorom obučenih nastavnika, stvaraju kompaniju, razvijaju je i zatvaraju u toku jedne školske godine. Program Učenička kompanija realizuje se kao vannastavna aktivnost u okviru obrazovnog sistema u Srbiji. Osnovni cilj ovog programa je podsticanje preduzetničkog duha i finansijske pismenosti, a najvažniji željeni rezultat je otvaranje mogućnosti samozapošljavanja i zapošljivosti mladih.

Program Učenička kompanija doprinosi i ličnom razvoju učenika i razvijanju ličnih i poslovnih znanja, veština i osobina.