Šta AI može da uradi za vas - Forum menadžera

Prolećni Forum menadžera SAM-a pod nazivom “WHAT CAN AI DO FOR YOU?” bio je posvećen diskusiji o primeni veštačke inteligencije u raznim industrijama, kao i promeni koju će u budućnosti doneti.


Datum: 14.May.2024


Veštačka inteligencija našla je primenu u svim sferama života i definitivno će promeniti dosadašnje biznise, zaključak je ovog Foruma na kojem su govorili eksperti u domenima zdravstva, tehnologije, poljoprivrede, medija i marketinga.


Kao neko ko je često započinjao startapove Miša Lukić, CEO, NewStartegy i potpredsednik SAMa je u uvodnom predavanju objasnio značaj primene AI u svim oblastima života. Kako je naglasio AI je izuzetno važna jer povećava IQ svake kompanije, proizvoda, brendova, komunikacije, procesa, usluga i na kraju zaposlenih. Prema njegovim rečima to je najmoćnija tehnologija dostupna čovečanstvu od kada postoji civilizacija, bez obzira na struku, poziciju. Ona će unaprediti i transformisati poslove, kao i svakodnevni život.


“Njena najveća vrednost je što ona generiše nove sadržaje, što znači da ne samo da obrađuje postojeće, već generiše potpuno nove sadržaje. AI uči, razmišlja i komunicira kao čovek, a ideja je da ga premaši. Mi smo trenutno na samom početku svega i nismo ni svesni koliko mašine mogu da urade - one mogu da vide, pišu, govore, kreću se, osete i razumeju emocije. U tom smislu AI će doneti promene na svim poljima i u svim industrijama.”, ocenio je Lukić.


Veštačka inteligencija donosi neverovatan uticaj na naše ponašanje i na naš biznis. Ako vidimo da je Chat GPT došao od nula do 100 miliona korisnika za dva meseca, i početkom ove godine do skoro 200 miliona, internetu je bilo potrebno za to 15 godina, jasno je na kakvoj se skali razvija. O tome kako da sa ovog vremenskog aspekta podmirimo kratkoročni pritisak za što brže i bolje usvajanje veštačke inteligencije sa dugoročnom strategijom i tranzicijom Stevan Ognjenović, CEO kompanije Devoteam, je istakao:


„Kompanije ne treba da čekaju, već treba da uskoče u AI voz, da počnu sa eksperimentima, da izaberu brze slučajeve gde mogu da dobiju brze rezultate da bi što pre počeli sa usvajanjem onoga šta veštačka inteligencija donosi. Paralelno, treba da se radi na AI platformi i strategiji da bi se došlo do trenutka da se poslovni modeli menjaju bazirani na tome. To nije daleka budućnost, očekujemo da će za otprilike četiri godine biti potpuno integrisana veštačka inteligencija “.

Kako je objasnio Luka Aničin, Co-Founder & CEO, Datablooz, AI nisu samo stvari o kojima danas govorimo, već su prilike koje kompanije mogu da iskoriste od nje mnogo veće od toga.