Članovi u inostranstvu – EXPAT SAM

08.08.2022.

POSTANI ČLAN

Predstavljamo vam EXPAT SAM članove - Ratko Kuprešak, Dubai/Iran

Ratko Kuprešak član je SAM-a koji živi i radi u Dubaiju na poziciji Group Chief Commercial Officer u kompaniji Solico Group.

Sa Ratkom smo između ostalog, pričali i o njegovim razlozima odlaska u inostranstvo.

Pročitajte ceo intervju u nastavku.

Rođen sam u Srbiji pre 52 godine gde sam se i školovao. Obrazovanje sam stekao iz Elektrotehnike, mašinstva kao i finansija na postdilomskim studijama.

Sada sam Senior executive sa blizu 30 godina radnog iskustva, uglavnom u robi široke potrošnje. Imam blizu 20 godina radnog iskustva na menadžerskim pozicijama u zemlji i inostranstvu. Najveći deo svog radnog iskustva proveo sam u prodaji, distribuciji i marketingu u lokalnim lider kompanijama poput Bambi, Jaffa, kao i u internacionalnim kompanijama kao što su Coca Cola, Danone…

Veoma sam ponosan  na porodicu sa dve ćerke, što doživljavam svojim najvećim uspehom.  Kao mlad sam se bavio profesionalno košarkom, a sada sam veliki zaljubljenik u sport sa fokusom na tenis, golf, ronjenje, skijanje.

Zašto ste otišli u inostranstvo, koliko dugo ste tamo?

U inostranstvo sam otišao prilično kasno sa svojih 46 godina potpuno neočekivano i neplanirano. Radeći u domaćim kompanijama, imao sam kontakte sa stranim firmama, tako je i došao poziv da se priključim jednom od Coca Cola-inih bottlera u Ujedinjenim Emiratima i pomognem im oko implementacije “Route To Market” projekta koji bi podrazumevao objedinjavanje 3 kompanije u delu prodaje i distribucije kao i unapređenje sistema prodajne operative.

Glavni razlog zašto sam prihvatio ponudu da im se pridružim je bio da dokažem da postoje menadžeri koji su učili biznis van multi-nacionalnih kompanija i ujedno su sposobni da isporuče očekivane rezultate.

Ukupno do sada sam 6 godina u zemljama Bliskog istoka (UAE, Saudija, Iran,…) odgovoran za ostalje zemlje u okruženju (Oman, Kuwait, Qatar, Iraq, Bahrain, Egipat…)

Koje su prednosti, a koje mane života i rada u drugoj zemlji?

Jedna od glavnih prednosti života i rada u nekoj drugoj zemlji jeste pre svega suočavanje sa različitostima koje svet ima, uvažavanje geografskih i  ideoloških (religijskih) specifičnosti. U jednom takvom okruženju primorani ste da se drugačije ophodite sa problemima i njihovim rešenjima sto je svojevrstno iskustvo koje zasigurno obezbeđuje rast i napredovanje svakog pojedinca.

Možda glavni nedostatak ili izazov ovakvog načina života, pogotovu za ljude sa porodicom, jeste kako organizovati privatni život sa najmanje negativnog uticaja (škola, posao supružnika, roditelji, prijatelji,…)

Kada ste bili najponosniji u vašoj karijeri?

Radeći u kompaniji Bambi, bio sam zadužen za projekat transformacije prodaje i puteva do tržišta (Route To Market). Taj smo projekat radili sa inostranom kompanijom, najvećim konsultantom Coca Cole u tom domenu rada. Projekat je bio vanserijski uspešan, ali potvrda te uspešnosti je došla nakon 10 godina kada je usledio poziv da se priključim Coca Cola sistemu u Dubaiju na bazi preporuka konsultanta sa kojim sam ranije radio. Prema njihovoj evaluaciji, bio sam najkvalifikovaniji kandidat da sprovedem proces transformacije Route To Market modela u Ujedinjenim Emiratima i pripremim Kompaniju za proces objedinjavanja sa druge 2 kompanije iz regije. Prijem tog poziva je svakako svojevrsna potvrda prethodnog rada zbog čega mogu reći da mi je to možda najposniji trenutak u profesionalnoj karijeri.

Ko je imao/ima najviše uticaja na Vašu karijeru i zašto?

Bilo je dosta ljudi koji su imali uticaj na moj razvoj i karijeru. Ono što želim ovde da istaknem, svakako kao jednu od svojih osobina, jeste da možda mnogo više učim na pogrešnim primerima koje sam imao prilike da vidim i da se sa njima suočim. Čini mi se da je učenje iz grešaka (po mogućstvu ne svojih) mnogo kvalitetnije i dugotrajnije.

Koja su vam najomiljenija mesta u gradu/zemlji gde radite i zašto biste ih preporučili?

Obzirom da sam na Bliskom Istoku, sigurno bih preporučio Dubai kao destinaciju za odmor, svakako treba posetiti Iran i videti najstariju kulturu koja još postoji na zemlji (persijsku), kao i Saudijsku Arabiju kao potpuni kontrast evropskog načina života i kulture.

Koja Vam je omiljena knjiga/serija ili podkast i zbog čega?

Najomiljenija knjiga mi je knjiga radnog naslova “Equilibrium”, nadam se da će uskoro biti promovisana i dostupna širokoj menadžerskoj populaciji. Trebalo bi da pomogne mladim menadžerima da vide neke stvari i situacije i iz drugih uglova.

Šta biste vi poručili, savetovali mladima koji tek počinju da grade karijeru?

Imam dva saveta za sve mlade menadžere i one koji to tek treba da postanu:

Ne žurite i ne preskačite stepenice, temeljno ih izučite i usvojite. Samo to će vam obezbediti kasniji uspeh čime god da se bavite;

Puno je priče oko donošenja odluka, pre svega izučite proces donošenja odluka, a onda ne prezajte od istih. I pogrešna odluka je bolja od nedonešene.