SAMIT 100 Biznis lidera jugoistočne Evrope

14.10.2011.

POSTANI ČLAN

Samit100 biznis lidera regiona - Dogovor za novo doba

Održan Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope

Samit100 biznis lidera okupio je u Aranđelovcu biznis lidere iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore. Ovo je prvi i jedinstven skup ovakve vrste u regionu koji za cilj ima da postane snažna koheziona sila budućeg privrednog povezivanja, i da doprinese političkim naporima koji se već čine radi unapređenja odnosa i života u regionu.

Skup su zajedno organizovale Srpska asocijacija menadžera, Hrvatska udruga poslodavaca i Združenje Manager Slovenije.

Svečanom otvaranju Samita prisustvovali su i predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Slovenije dr. Danilo Turk. Samitu su pored najuspešnijih privrednika i najviših političkih zvaničnika, učestvovali i specijalni gosti iz Svetske banke, MMF-a, IFC-ija, EBRD-ija, EIB-a.

Prvog dana Samita 100, nakon svečanog otvaranja, održan je panel pod nazivom „Dogovor za novo doba", na kome su učestvovali predsednici Srbije i Slovenije, kao i Bojan Radun, izvršni direktor kompanije Nectar i predsednik Srpske asocijacije menadžera, Ivan Ergović, predsednik Uprave Nexe Group i predsednik Hrvatske udruge poslodavaca i Dejan Turk, predsednik Uprave, SI.mobil i predsednik Združenja Manager Slovenije. Učesnici ovog panela dali su uvod kompletnom Samitu govoreći o dogovoru oko daljih koraka u ostvarivanju i održavanju kvalitetnog dijaloga između biznisa i politike regiona, a u kreiranju ostvarive vizije regiona za novo, konkurentnije doba.

 

Fotografije sa svečanog otvaranja Samita možete pogledati ovde.

Nakon predsedničkog panela, prisutnima se obratio jedan od specijalnih gostiju Samita 100, g-din Gotwald Kranebitter, predsednik Izvršnog odbora Hypo Alpe Adria Grupe. Uvod u plenarnu diskusiju koja se vodila na temu „Konkurentnost u sadašnjoj svetskoj ekonomiji - kako uspostaviti konstruktivan odnos sa vladama i pozicionirati region?" dao je g-din Eric Berglof, glavni ekonomista i specijalni savetnik predsednika u EBRD-iju. U diskusiji su pored g-dina Berglofa, učestvovali i g-din Dario Scannapieco, potpredsednik za zapadni Balkan EIB, g-din Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Republike Srbije, dok je moderator je bila g-đa Kori Udovički, pomoćnica generalnog sekretara UN.

Nakon završetka radnog dela prvog dana Samita, svi učesnici su učestvovali u svečanoj večeri dobrodošlice, sa specijalnim gostom Radetom Šerbedžijom.

Drugog dana, na programu su bila četiri panela.

Na prvom panelu, čija je tema bila „Infrastruktura kao preduslov privrednog rasta", učestvovali su: Vojin Lazarević predsednik UO Rudnap Grupe, dr Gregor Veselko, predsednik Uprave Luke Koper, Damir Kuštrak, potpredsednik Agrokora, Andreas Beikos, direktor kancelarije EIB za zapadni Balkan, a moderator je bio Miodrag Kostić, predsednik MK Grupe. Tokom diskusije iz više uglova sagledano je na koji način razvoj infrastrukture može da se iskoristi za opštu dobrobit poslovne zajednice, odnosno unapređenje konkurentnosti proizvoda iz regiona. Takođe, raspravljalo se i o inicijativi privatnog sektora u ovoj oblasti, kao i mogućim stimulansima država, ali i dostupnim izvorima finansiranja za ulaganja u modernizaciju infrastrukture.

Između prva dva panela učesnicima Samita 100 obratio se specijalni gost Mike Zafirovski savetnik jednog od najvećih globalnih investicionih fondova Blackstone-a i član UO Boinga. Moderator je bio Slobodan Đinović, generalni direktor Orion Telekoma.

Drugi panel bio je posvećen energetskoj agendi regiona i sagledavanju trenutnog energetskog stanja iz perspektive lokalnog proizvođača, odnosno distributera, velikih industrijskih potrošača kojima je energija deo cene proizvoda ili usluge. Tom prilikom bilo je priče i o pružanju podrške inicijativama za investiranje u obnovljive izvore energije, kao i o ceni energenata kao neminovnoj stavci u ceni usluga. U panelu su učestvovali: Boštjan Napast, predsednik Uprave Geoplina, Ivan Miloloža, predsednik Uprave Munje, Dragica Pilipović -Chaffey, generalni direktor SBB-a i Miloš Hamović, potpredsednik EFT-a, dok je moderator bio Peter Frankl, glavni i odgovorni urednik i direktor magazina Finance.

Pažnja trećeg panela bila je usmerena ka partnerstvima privrednika iz regiona i njihovim zajedničkim nastupima na novim tržištima sa posebnim osvrtom na koji način prednosti ove saradnje mogu da se pretoče u privredni rast, a uporedo kako prevazići administrativne prepreke koje se potencijalno pojavljuju. Panelisti su bili: Krešimir Dundović, član Uprave Nexe grupe, Iztok Seljak, predsednik Uprave Hidrije, Stevan Nikčević, generalni direktor Jugoimporta, Bojan Radun, izvršni direktor Nektara i predsednik SAM, a moderator je bio Miljan Ždrale, viši bankar u EBRD-u. 

Na završnom panelu razgovaralo se o utiscima sa Samita 100 kao i o Samitu 100 naredne 2012. godine u svetlu mogućih izazova i perspektiva razvoja regiona, kao i o viziji regiona ukoliko bi se svi potencijali o kojima smo slušali, uz političku podršku, realizovali. Panelisti su bili: Srđan Šaper, direktor McCann Erikson grupe, Thomas Ehr, direktor MTV Adria, Franjo Bobinac, predsednik Uprave Gorenja, Duško Knežević, predsednik Atlas Grupe, Živko Mukaetov, direktor Alkaloida, Slavko Carić, predsednik IO Erste Banke. Uvodničar je bila Jelica Minić, zamenica generalnog sekretara Regionalnog saveta za saradnju, dok je moderator bila Maja Piščević, izvršna direktorka i predsednica UO SAM.

Tokom dva dana, koliko je trajao skup, ukupno je održano šest panel diskusija. Zajednički utisak prisutnih biznis lidera i specijalnih gostiju je da ova ideja mora da preraste u tradicionalni godišnji skup. Više informacija o učesnicima i programu  Samita možete pogledati na zvaničnom sajtu Samita100.

Generalni sponzor Samita 100:

Sponzori Samita 100:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizatori:

* Srpska asocijacija menadžera (SAM) - www.sam.org.rs
* Hrvatska Udruga Poslodavaca (HUP) - www.hup.hr
* Združenje Manager Slovenije (ZMS) - www.zdruzenje-manager.si

Partneri SAM:

* Conference Republic (www.conferencerepublic.com) - Event Management Partner
* Leo Burnett (www.leoburnett.rs) - Brand Identity Partner
* McCann PR (www.mccannpr.co.rs) - Communications Partner
* MRM WORLDWIDE (www.mrmbelgrade.com) - Web Development Partner
* Inbox (www.inbox-online.com) - Web Development Partner

Uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju, projekta Nemačkog Maršal fonda Sjedinjenjih Američkih Država

Zahvaljujemo se kompaniji Srboexport na obezbeđenom prevozu za novinare i učesnike Samita, kao i kompaniji Ninamedia za dostavljeni press clipping.

Galerija slika