SAMIT 100 Biznis lidera jugoistočne Evrope

03.10.2018.

POSTANI ČLAN

Svečano otvoren sedmi Samit100

Na otvaranju Samita 100 lidera učestvovali su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednica Srpske asocijacije menadžera i predsednice UO Samita 100 Stanka Pejanović, direktor operacija kompanije A1 Telekom Austria Group Alejandro Plater, kao i viši savetnik Boston Consulting Group Antonella Mei-Pochtler.

Premijerka Ana Brnabić istakla je na otvaranju Samita100 biznis lidera u jugoistočnoj Evropi, da veruje da ceo region uključivanjem u procese digitalne transformacije može da postane "region pobednika". "Čvrsto verujem da je četvrta industrijska revolucija ogromna šansa Srbije i celog regiona da sustigne i uhvati korak sa razvijenim svetom", izjavila je premijerka. Dodala je i da ceo region ne može sebi da priušti da propusti tu šansu. "Ovo je jedan od najvažnijih prioriteta Vlade Srbije, na kojem radim svaki dan. Verujem da na talasu četvrte industrijske revolucije, koja je obeležena digitalizacijom, ovo može biti region pobednika i prethodnika u inovacijama i primeni novih tehnologija u privrednom rastu", istakla je Brnabić.

Predsednica Srpske asocijacije menadžera (SAM) i predsednica UO Samita 100 Stanka Pejanović istakla je na otvaranju Samita 100 biznis lidera da je Beograd ponovo domaćin Samita i naglasila da će biti razmotrene mogućnosti kako da kroz povezivanje iskoristimo što bolje promene četvrte industrijske revolucije kako bi region postao razvijeniji i konkurentniji na globalnom tržistu: “Zajedničkim naporima možemo da učinimo da ceo region bude konkurentniji i iskoristi prednosti digitalne transformacije”.  Ona je dodala da je digitalizacija velika šansa i da može da doprinese razvoju lokalnih ekonomija i zajednica kao i da je potrebno sinhronizovano delovanje privrede i školstva kako bi deci u regionu omogućili da budu deo svetske ekonomije, ali i da bi imali stručnjake za nove poslove u IT industriji i otvorili perspektive jačanja nacionalnih ekonomija.

Glavna tema sedmog Samita100 biznis lidera je kako iskoristiti 4. industrijsku revoluciju kao odskočnu dasku i na taj način učniti "kvantni" skok do razvijenog i globalno konkurentnog regiona. Tokom dva dana Samit će okupiti stručnjake i ministre regiona koji će govoriti na najrazličitije teme, poput mobilnosti rada, energetske održvosti, perspektive jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija, kao i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Evrope. Na Samitu će učestvovati i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, zamenik makedonskog premijera Kočo Anđušev i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Inicijator i organizator Samita100 biznis lidera je Srpska asocijacija menadžera (SAM) uz podršku Udruženja menadžera Slovenije (ZM), Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), i ostalih biznis partnera iz regiona - Atlas fondacija iz Crne Gore, Alkaloid iz Makedonije, BBI Bank i ASA holding iz BiH. Ovaj događaj okuplja najistaknutije poslovne lidere Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i predstavnike država iz regiona. Samit100 biznis lidera, prvi je takav, jedinstven skup u regionu, zamišljen kao platforma za privredno povezivanje i konkretan doprinos biznis lidera političkim naporima za unapredenje ekonomske saradnje i konkurentnosti regiona.