USAID - Šansa za novi početak

28.07.2015.

POSTANI ČLAN

Projekat "Šansa za novi početak" dobila priznanje od Američke ambasade

Američki ambasador Majkl Kirbi i direktorka misije USAIDa u Srbiji Aza El Abd uručili su na prijemu u rezidenciji ambasadora priznanje predstavnicima devet organizacija civilnog i privatnog sektora kojima su dodeljena direktna bespovratna sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u vrednosti od oko 2,7 miliona dolara.

Devet novih partnerskih organizacija sa kojima je ozvaničena saradnja su konzorcijum Srpske asocijacija menadžera i DNA Communications, Ženski edukacioni centar, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za slobodne izbore i demokratiju, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Trag fondacija.

Prema informacijama USAIDa, ukupna vrednost novih aktivnosti koje će se realizovati u okviru ovih partnerstava je oko 3,7 miliona dolara, od čega je USAID obezbedio 2,7 miliona dolara, dok su partnerske organizacije obezbedile skoro 987.000 dolara za postizanje zajedničkih projektnih ciljeva. "Prošle godine smo obeležili tri ovakva partnerstva, a za samo godinu dana smo utrostručili ovaj broj", rekao je Kirbi na prijemu napominjući da je važno što sada građani Srbije i njihove organizacije preuzimaju sprovođenje programa."Ovim partnerskim odnosom, lokalne organizacije koje su na izvoru problema i mogućih rešenja dobijaju znatno veću odgovornost. Time sredstva USAIDa vode ostvarenju još boljih i dalekosežnijih ciljeva", naveo je ambasador. 

Program „Šansa za novi početak" je stvoren daosnaži i motiviše bivše zaposlene preduzeća u restruktuiranju da pokrenu sopstveni biznis u onim regionima u kojima se u narednom periodu očekuje da će određeni broj radnika ostati bez posla. Konkretan doprinos Srpske asocijacije menadžera, ogledaće se pre svega kroz umrežavanje i uključivanje svih naših članica, ali i institucija i organizacija u državnim i poslovnim krugovima, u ovaj projekat, jer ovu važnu inicijativnu moguće je uspešno realizovati samo ukoliko se uključe svi, i država i korporativni sektor i pojedinci.