SAMIT 100 Biznis lidera jugoistočne Evrope

22.07.2014.

POSTANI ČLAN

Samit100 biznis lidera jugoistočne Evrope - “Dogovor za novo doba”

Samit100 biznis lidera jugoistočne Evrope održao se 14. i 15. jula u Cavtatu u Hrvatskoj, a glavna tema skupa bila je poboljšanje ekonomske situacije, regionalna saradnja kroz prepoznavanje potencijala u oblastima turizma, transporta i logistike, hrane i pića, ICT-a i usluga, zdravlja, farmaceutske industrije i energetike. Glavni organizatori ovog značajnog događaja za ceo region, bili su Hrvatska udruga poslodavca (HUP), Srpska asocijacija menadžera (SAM), Združenje Manager Slovenije (ZMS) i Atlas Fondacija.

Na poslovnom skupu Samit100, trećem zajedničkom susretu istaknutih preduzetnika i privrednika iz zemalja jugoistočne Europe i delegacija država iz celog regiona, nastavili su se razgovori o mogućnostima saradnje u jačanju konkurentnosti nacionalnih ekonomija zemalja, ali i konkurentskog potencijala cele jugoistočne Evrope.

Specijalni gosti ovogodišnjeg skupa, bili su predsednici osam zemalja regiona, među kojima je bio i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. "Zemlje zapadnog Balkana ne mogu bez saradnje sa drugima", poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, pozivajući učesnike skupa na saradnju. Predsednik Nikolić je, govoreći na plenarnom panelu "Dogovor za novo doba", i između ostalog rekao da će Srbija sačuvati prijateljstvo sa državama na svim stranama sveta, jer je to jedina politika koja donosi bolje, ne samo građanima Srbije, već i regiona. Predsednik je istakao da svaka od država u regionu može biti lider u nečemu i otvoriti put ka nekoj organizaciji, državi ili privrednoj grani. "Sami nemamo proizvod za tržišta koja traže i veliki proizvod i količinu, možemo samo svi zajedno", poručio je Nikolić, navodeći da je poljoprivreda izvozna i razvojna šansa. Prema njegovim rečima sve zemlje regiona imaju plodnu i zdravu zemlju, ali to zahteva ulaganja i bolju organizaciju.

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Milan Petrović ocenio je da su kompanije u regionu jugoistočne Evrope suočene sa sličnim problemima, a naglasio je da Samit 100 ima za cilj stvaranje platforme za zajednički nastup na trećim tržištima.

O globalnim kretanjima i o tome kako se pozicionirati u region, na početku skupa govorio je Harry van Dorenmalen, predsednik IBM-a za Evropu.

Svaki od sedam radnih stolova u okviru radionica imao je „domaćine", među kojima su bili: okrugli sto posvećen hrani i piću vodio je naš član Miodrag Kostić iz MK Grupe, kao i Ljerka Puljić iz Agrokora, a na stolu posvećenom energetici bili su Tomaž Berločnik iz Petrola I Tomislav Thür iz Ine. Svoja iskustva i ideje na okruglom stolu o turizmu su izneli Jako Andabak iz Sunce koncerna i Žarko Radulović iz Montenegro Stars Grupe. Sto o transportu i logistici vodili su Ivan Pavlović iz Luke Ploče i Eldin Hadžiselimovićiz ASA Holdinga, dok su o građevini govorili Filip Filipec iz Tehnike I Blagota Radović iz Zeta Gradnje. Sto o zdravstvu i farmaciji vodili su Živko Mukaetov iz Alkaloida I Ivo Usmiani iz Jadran Galenske laboratorije. Okrugli sto posvećen informatičkim uslugama vodili su Ivica Mudrinić iz HUP-a i Nataša Sekulić iz IBM-a. Na primeru kako su nordijske zemlje povezane i na koji način zajedno nastupaju govorila je Elin Fligering, predsedavajuća Saveta ministara nordijskih zemalja, koja je ocenila da je saradnja nordijskih zemalja jako dobar model koji bi mogao biti uzor jugoistočnoj Evropi, jer je iskustvo zemalja te saradnje je samo pozitivno.

Samit100 ima za cilj da postane trajna platforma i mesto susreta najistaknutijih privrednika iz zemalja regiona, kao i najviših političkih zvaničnika regiona, koji zajedničkim snagama treba da unaprede perspektivu jačanja konkurentnosti nacionalnih ekonomija zemalja, ali i konkurentskog potencijala čitave jugoistočne Europe.

Više informacija o održanom Samit100 pogledajte na zvaničnom sajtu.