Biznis vesti

20.10.2022.

POSTANI ČLAN

Predstavljamo vam EXPAT člana - Milica Habibović, Holandija

U okviru EXPAT SAM inicijative, razgovarali smo sa Milicom Habibović, Procurement Director – Production Categories u kompaniji Ds Smith.

Pročitajte šta nam je Milica rekla o sebi:

Pozdrav svima! Zovem se Milica Habibović, trenutno živim i radim u Holandiji.

Gimnaziju sam završila u Beogradu, studirala u lepom Pragu. Po završetku studija sam se tržzila, radila u medijima, advertising-u, i na kraju završila u procurement-u, radeći u Pragu, Beogradu, Londonu i sada u Amsterdamu. Svoje iskustvo sam sticala u velikim globalnim korporacijama, Ogilvy, Exxon Mobil, ABI-Inbev, Kraft Heinz, i sada radim u Ds Smith-u na poziciji Procurement Director – Production Categories. Volim da putujem i da upoznajem nove predele, kulture i ljude.  

Koje su prednosti, a koje mane života i rada u drugoj zemlji?

Obzirom da sam imala privilegiju da živim u inostranstvu još u detinjstvu, i odrastala u multikulturalnom okruzenju, poimanje života “napolju” ne doživljavam kao nešto strano.

Ko je imao/ima najviše uticaja na Vašu karijeru i zašto?

Svi moji šefovi i mentori su imali neki uticaj na moj poslovni razvoj, i nikoga ne bih posebno izdvojila. Čak i iz izazovnih iskustava se dosta može naučiti.

Čiji i koji savet i dalje pamtite i rado mu se vraćate?

Radila sam sa veoma sposobnim ljudima, i naučila od njih mnogo, ali sam shvatila da je iskustvo ipak najveća škola. Uvek ću pamtiti svoju šeficu koja je isticala da je pored inteligencije i energije jako bitan, najbitniji, integritet, kako za napredak kompanije tako i za čoveka.

Koja su vam najomiljenija mesta u gradu/zemlji gde radite i zašto biste ih preporučili?

Holandija je veoma uređena, čista zemlja, ravna i pomalo jednolična, ali ima puno mesta koja će zadovoljiti svačiji ukus. Istorijska mesta, Haarlem, Maastricht, severna Venecija Giethoorn, najveći vrt u Evropi, Keukenhoff i naravno Amsterdam. Ne treba zaboraviti ni Utrecht, grad studenata, kao ni Rotterdam, najveću luku u Evropi.

Šta biste vi poručili, savetovali mladima koji tek počinju da grade karijeru?

Citirala bih Viktora Igoa: “ Inicijativa je činiti pravu stvar, a da vam se ne kaže”.

Takođe bih preporučila da tražiti savršenstvo od sebe i drugih je nepostojeće, samo se truditi da čovek da sve od sebe.