SAM Fanki lideri

16.11.2012.

POSTANI ČLAN

SAMPLE Hour - Funky Lideri 2

U organizaciji SAMPLE, Sekcije mladih lidera u okviru Srpske asocijacije menadžera, održan je drugi panel Funky Lideri. Na temu preduzetništva i o viziji liderstva, načinu rukovođenja i najvećim izazovima sa kojima su se suočavali u karijeri govorili su Branislava Gajić Stanojević, direktorka Infostuda, Dragan Vraneš, direktor i suvlasnik Roggenart-a i Borislav Miljanovć, CEO Represent Systema.

Na činjenicu koliko je teško započeti posao kada samo tržište nije razvijeno, što je inače situacija u kojoj se se našli svi učesnici panela, ukazala je najpre Branislava Gajić Stanojević. Direktorka Infostuda je istakla da je građenje sopstvene firme jedinstveno iskustvo i naglasila da u svim fazama razvoja kompanije mora biti dosta fleksibilnosti.

Sa najvećim izazovom susrela se kada je jednu neformalnu skupinu ljudi prilikom razvoja Infostuda trebalo prevesti u tim, jer je tada bilo neophodno promeniti i način razmišljanja, a ne samo organizaciju. Ono što prati rast svake kompanije je i delegiranje, koje prema rečima Branislave Gajić Stanojević predstavlja problem i dobrim menadžerima. Delegiranje se prema njenim rečima ne može shvatiti samo kao prebacivanje posla, već davanje ovlašćenja i odgovornosti, što je neophodno za rast i razvoj jedne kompanije, a uloga uspešnog menadžera je da nađe dobre ljude i pusti ih da rade svoj posao.

Dragan Vraneš je kao najvažnije segmente preduzetništva istakao viziju i fokus. Gubitak fokusa direktor i suvlasnik Roggenarta smatra jednim od glavnih razloga zbog kojeg firme brzo propadnu i nakon uspešnog starta. Stavljajući akcenat na fokus Vraneš je istakao da je „manje više", a kada je u pitanju maloprodaja ukazao je da je sve u detaljima.

Borislav Miljanović je govoreći o svom preduzetničkom putu istakao da je jako bitno izabrati profesiju koja vas uzbuđuje i nagoni da maštate.

„Neophodni su volja, snaga i usmerenje i svako se može usavršiti u bilo kojoj profesiji", istakao je CEO Represent Systema naglašavajući da je želja za usavršavanjem i spremnost da se uči najbolji recept za uspeh. Stoga je vrlo bitno stvoriti i sistem koji ljudma omogućava da se razvijaju, naročito u sferi komunikacija gde je neophodno obezbediti mogućnost brzih promena u skladu sa zahtevima okruženja i trendova, zaključio je Miljanović.

Bizlife